Pacienții care au avut o intervenție chirurgicală pentru slăbire se confruntă cu depresia

Pacienții care au avut o intervenție chirurgicală pentru slăbire se confruntă cu depresiaSursa: Arhiva EVZ

Pacienții obezi care au trecut printr-o intervenție chirurgicală de slăbire trăiesc mai mult decât cei care nu urmează un astfel de tratament. Cu toate acestea, pacienții operați sunt de 2,4 ori mai susceptibili la sinucidere – în special cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani.

Condus de Dr. Ted Adams, profesor la Universitatea de Medicină din Utah, studiul a monitorizat aproape 20.000 de participanți pentru o perioadă de 40 de ani. Cei care au suferit o intervenție chirurgicală de slăbire au avut cu 16% mai puține șanse de a muri. Riscul de deces a scăzut cu 72% pentru diabet, 43% pentru cancer și 29% pentru boli de inimă în rândul pacienților operați.

Rata mai scăzută a mortalității a fost observată în toate tipurile de intervenții chirurgicale bariatrice și pentru femei și bărbați deopotrivă. Dr. Trace Curry, un chirurg certificat de consiliu din Cincinnati, specializat în chirurgie de slăbire, nu a fost implicat în studiu, dar a spus că nu a fost surprins de constatări. „Acest lucru este în conformitate cu ceea ce am văzut în ultimii 20 de ani”, a spus dr. Curry.

Chirurgia bariatrică are ca rezultat modificări metabolice semnificative

„Oamenii trăiesc mai mult pentru că, de cele mai multe ori, diabetul intră în remisie, însă pacienții devin mai activi – ceea ce știm că prelungește și speranța de viață. Ei observă îmbunătățiri sau rezolvarea unor probleme precum hipertensiunea arterială și apneea în somn”.

Dr. Siddharth Kudav, un chirurg bariatric din Virginia, a fost de acord că rezultatele studiului reflectă experiențele pacienților săi. „Chirurgia bariatrică are ca rezultat modificări metabolice semnificative, care pot îmbunătăți inflamația, sensibilitatea la insulină, echilibrul hormonal și multe altele, ducând la mai puține complicații medicale pe termen lung ale obezității netratate”.

Există patru tipuri principale de chirurgie bariatrică, conform Clinicii Cleveland: bypass gastric, gastrectomie, bandă gastrică și comutator duodenal. Cel mai frecvent dintre acestea este bypass-ul gastric care presupune îndepărtarea unei mari părți a stomacului și lăsarea unei porțiuni mai mici, în formă de tub, pentru a reduce capacitatea de hrană.

Rată crescută de sinucideri

Printre participanții la studiu, ratele de sinucidere după operația bariatrică au fost cu 140% mai mari decât pentru persoanele care nu au fost operate. „Oricând un pacient suferă o schimbare radicală în stilul său de viață, acest lucru poate pune o presiune asupra interacțiunilor psiho-sociale”, a spus dr. Curry.

Dr. Kudav din Virginia a remarcat că pacienții cu obezitate tind să aibă o prevalență mai mare a anumitor diagnostice psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, PTSD sau tiparele de dereglare a alimentației. „Din acest motiv, toate programele bariatrice acreditate necesită ca pacienții să aibă o evaluare psihologică înainte de a continua cu intervenția chirurgicală bariatrică și, în multe cazuri, este necesar suport psihologic pe termen lung”.

Pentru cei care se luptă să se adapteze după operație, dr. Kovler recomandă strategii adecvate de coping, inclusiv participarea la grupuri de sprijin și vorbirea cu foștii pacienți despre experiențele lor, potrivit Fox News.

Ne puteți urmări și pe Google News