Păcănelele, interzise în localitățile sub 15.000 de locuitori. Ciolacu zice nu vrea bani la buget din suferința oamenilor

Păcănelele, interzise în localitățile sub 15.000 de locuitori. Ciolacu zice nu vrea bani la buget din suferința oamenilorSursa foto: EVZ

Păcănelele, așa cum sunt denumite generic jocurile de noroc vor fi interzise prin lege adoptată în Parlament. Măsura se va aplica, însă, doar în anumite localități, cele cu până la 15.000 de locuitori.

Parlamentul a adoptat un proiect de lege care interzicejocurile de noroc în anumite localități. Conform actului normativ, operatorii nu vor mai putea deschide săli în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori.

Păcănelele, interzise în localitățile mici

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Parlamentul a votat pentru interzicerea jocurilor de noroc în peste 90% din localitățile României. Este vorba despre acele localități care au mai puțin de 15.000 de locuitori. În opinia premierului, odată cu această lege s-au încheiat și zilele bune ale celor care vindeau iluzii oamenilor.
„Zilele bune ale celor care au profitat cu lăcomie vânzând iluzii oamenilor s-au încheiat. Parlamentul a votat astăzi scoaterea păcănelelor din peste 90 la sută din localitățile din România”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Premierul a mai spus că protecția oamenilor trevuie să fie prioritate. El a spus că bugetul nu trebuie să fie alimentat cu bani obținuți pe suferința oamenilor. Pe de altă parte, a precizat că a crescut taxele pentru jocurile de noroc.
„Protejarea oamenilor trebuie să fie prioritatea, nu niște bani în plus aduși la buget obținuți pe suferința oamenilor. Am crescut taxele pentru jocurile de noroc, am reglementat mai bine domeniul, am interzis păcănelele în localitățile sub 15 mii de locuitori și vom continua să luăm măsuri până când lucrurile vor fi sub control. Nu mi-e frică de nimeni și voi merge până la capăt!”, a mai spus Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

Legea a trecut de Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind jocurile de noroc. Astfel, au existat 243 de voturi „pentru”, patru abţineri, iar doi deputaţi nu au votat. Potrivit acestui proiect, sălile de jocuri în care funcționează păcănelele, așa cum sunt cunoscute, vor fi amplasate doar în localități cu mai mult de 15.000 de locuitori. Dovada numărului de locuitori va fi demonstrată printr-o adeverință eliberată de primărie.

„Este interzisă prestarea, în mod direct sau indirect, a unor activităţi conexe jocurilor de noroc către entităţi care nu deţin licenţă clasa 1 emisă de ONJN şi care permit accesul la jocurile de noroc de către participanţii la joc care accesează platforma de joc de pe teritoriul României şi/ sau participanţii la joc cetăţeni români care nu au rezidenţă fiscală într-un alt stat”, prevede proiectul de lege privind păcănelele.

Conform actului normativ, urmează ca președintele ONJN să elaboreze un proiect de ordin care să conțină măsurile tehnice necesare. Legea are drept scop prevenirea și combaterea accesului participanților la astfel de jocuri.

„Măsurile tehnice necesare pentru a preveni şi combate accesul participanţilor la jocuri de noroc cu încălcarea dispoziţiilor prezentului alineat vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui ONJN, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Până la adoptarea ordinului preşedintelui ONJN prevăzut de prezentul alineat, operatorii economici care deţin licenţa clasa II emisă de ONJN au obligaţia de a implementa orice măsuri tehnice disponibile pentru a preveni şi combate accesul participanţilor la jocuri de noroc cu încălcarea dispoziţiilor prezentului alineat”, mai menţionează proiectul.

Alfred Simonis

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Păcănelele sunt permise în orașele mari

Prin noua lege se instituie obligativitatea creării şi menţinerii, de către ONJN, a unui registru public al operatorilor licenţiaţi/autorizaţi pentru jocuri de noroc. Documentul trebuie să fie accesibil online și actualizat cel puţin o dată la fiecare 24 de ore. Camera Deputaților a fost for decizional pentru acest proiect legislativ.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor recunoaște că legea care interzice păcănelele nu este tocmai ceea ce trebuia. Alfred Simonis spune, însă, că reprezintă un prim pas. În opinia sa, este o primă victorie „împotriva industriei păcănelelor”. Atât s-a putut de această dată.

„Deşi nu e suficient, deşi mai sunt multe lucruri de făcut, după ce această lege intră în vigoare va fi mai bine decât e astăzi. Astăzi, e un no mans land, fiecare poate face ce vrea şi poate deschide oriunde, oricâte”, a spus Alfred Simonis.

Parlamentarii liberali

Sursa Foto: Arhiva EVZ

PNL va susține orice altă lege

Contestat de opoziție pentru că legea a limitat interdicția doar pentru localitățile mici, Alfred Simonis promite că vor mai fi și alte acte normative pe acest subiect. Și deputatul PNL Adrian Cosma promite că  partidul său va vota orice proiect care vine „să stârpească acest fenomen”. De această dată, însă, deși s-ar fi putut, pare că nu a existat voință politică și nici interes pentru interzicerea jocurilor de noroc.

Păcănelele reprezintă un flagel aproape la fel de grav precum drogurile. De-a lungul anilor au existat numeroase tragedii în rândul celor care joacă.

„Nu e suficient, dar orice pas este binevenit. PNL a fost primul partid care a făcut o lege, un proiect de lege pentru lista celor indezirabili, cei care nu mai pot intra în sălile de jocuri de noroc dacă sunt dependenţi. Săptămâna viitoare, solicit, să punem pe ordinea de zi proiectul care vine să interzică publicitatea la jocurile de noroc”, a mai spus Cosma.