Semnificația cifrelor ștanțate pe ouăle din supermarket

Semnificația cifrelor ștanțate pe ouăle din supermarketOuă. Sursa foto: Dreamstime.com

Românii care cumpără ouă din magazin trebuie să acorde atenție acestor inscripții. Cifrele ștanțate pe produs oferă date importante pentru cumpărător, mai ales în ceea ce privește calitatea și prospețimea lor.

Ce semnifică datele inscripționate pe ouă

Spre deosebire de ouăle de casă, cele din comerț sunt împărțite pe mai multe categorii. Pentru a putea fi deosebite și eventual comparate, acestea sunt inscripționate cu anumite coduri.

Toate datele respectivă oferă informații prețioase pentru cumpărători.

Calitatea ouălor este influențată în principal de condițiile de viață ale găinilor.  Codurile inscripționate pe cele comercializate în supermarketuri pot varia în funcție de țară și de sistemele de reglementare specifice.

Ouă

Sursa foto: Arhiva EVZ

Date importante pentru cumpărători

De obicei, aceste coduri indică modul în care găinile au fost crescute.  De exemplu, ouăle provenite de la găini crescute în sisteme convenționale, ecologice sau crescute în liber, se disting prin date diferite. Totodată, aceste coduri indică și țara de origine, data de expirare și uneori numărul de lot sau producătorul.

  • Cod 0 – găinile au fost crescute în sistem ecologic;
  • Cod 1 – găinile au fost crescute în sistem extensiv;
  • Cod 2 – găinile au fost crescute la sol;
  • Cod 3 – găinile au fost crescute în baterii.

Concret, prima cifră din codul de pe ouă reprezintă metoda de creștere a găinilor. Aceasta este urmată de codul României, iar cel treilea cod este destinat județului. Ultima parte a codului arată exploatația din care provine produsul, iar aceasta începe cu 001.

Ouă

Sursa foto: Arhiva EVZ

Obligații pentru comercianții care vând ouă

Producătorii și comercianţii au obligația de a respecta o serie de reguli impuse de autoritățile abilitate. Astfel, aceștia au obligația de a valorifica ouăle de consum numai în spaţii şi magazine autorizate. Totodată, aceste spații trebuie supuse în prealabil controlului sanitar veterinar.

Mai mult, produsul trebuie să fie marcat și însoţit de document de comformitate, care să ateste salubritatea acestora şi sistemul de creştere a găinilor.

Mai mult, este total interzisă depozitarea și expunerea acestora, în vederea comercializării, în aceleaşi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate.