Cum să menții prospețimea ouălor pentru mai mult timp. „Rețeta americană” este cea mai bună

Sursa foto: Arhiva EvZ

Dacă ținem cartonul cu ouă în frigider la o temperatură de 4 grade Celsius sau mai puțin acestea vor rezista mai mult. Nu este greșit să le ținem pe blatul din bucătărie, însă nu vor rezista la fel de mult

O adevărată polemică a pornit între Statele Unite și Marea Britanie pe seama banalelor ouă. Mary Berry, o faimoasă autoare de cărți de bucate a dat dreptate americanilor. Aceștia susțin că ouăle rezistă mai mult timp în frigider, în timp ce britanicii le țin pe blatul din bucătărie.

Ouă proaspete pentru mult timp

În general termenul de valabilitate pentru ouă destul de îndelungat. Perioada de valabilitate poate crește în anumite condiții. În primul rând, pentru sănătatea noastră trebuie păstrate în cutie, în frigider, separat de restul alimentelor. Astfel, nu vor absorbi aromele și nici mirosurile celorlalte produse.

În al doilea rând, trebuie așezate cu partea ascuțită în jos. În acest fel gălbenușul rămâne centrat în albuș. Foarte important, spune Mary Berry, ouăle trebuie consumate până la data limită de utilizare.

„Păstrați ouăle în cutia lor în frigider (departe de alte alimente, astfel încât să nu absoarbă aromele și mirosurile prin coajă)”, a scris Mary. „Dacă le așezi cu capătul ascuțit în jos, gălbenușul va rămâne centrat în albuș. Folosiți-le întotdeauna până la data limită de utilizare”, spune experta în bucătărie.

Sursa foto: Dreamstime.com

De ce trebuie ținute în frigider?

Dacă ținem cartonul cu ouă în frigider la o temperatură de 4 grade Celsius sau mai puțin acestea vor rezista mai mult. Nu este greșit să le ținem pe blatul din bucutărie, însă nu vor rezista la fel de mult. Mai trebuie precizat că ouăle se așează pe un raft și nu în ușa frigiderului, deoarece se pot strica.

Jenna Kelly, expert al Essential Food Hygiene din Marea Britanie, recomandă ca ouăle să fie ținute în frigider, dar nu în ușă pentru că se pot strica din cauza diferențelor de temperatură și pot cauza intoxicații alimentare.

„Este recomandat ca acestea să fie păstrate în frigider cât mai curând posibil – evitând orice schimbare de temperatură, deoarece poate provoca condens pe coajă care, la rândul său, poate provoca probleme bacteriene”, a precizat Jenna.

Ouă de prepeliță. Sursa foto: Lunamarina | Dreamstime.com

Ouă congelate

De asemenea, cartonul cu ouă poate fi și congelat. În acest fel pot rezista până la șase luni. Indicat este însă să le consumați după patru luni. Pentru decongelare este necesar ca ouăle să fie lăsate la temperatura camerei.

„Ouăle crude decojite se îngheață cu mare succes și pot fi păstrate până la șase luni. La cele întregi, amestecați ușor pentru a amesteca gălbenușul și albușul și adăugați sare. La fel, puneți sare pe gălbenușurile de ou pentru a fi folosite în alimente sărate sau dulci. Nu trebuie adăugat nimic dacă congelați numai albușuri. Decongelați la temperatura camerei. Mâncărurile pe bază de ouă, cum ar fi quiche-urile, cremele și mousse-urile pot fi, de asemenea, congelate”, potrivit express.co.uk.

Experta în gastronomie mai recomandă să cumpărăm ouă ecologice sau de la o crescătorie în aer liber. Nu doar că este „o alegere etică, dar standardele de bunăstare produc și ouă mai gustoase”.