Terorismul palestinian nu înseamnă doar Hamas. Câte grupări dețin ostatici în Gaza

Terorismul palestinian nu înseamnă doar Hamas. Câte grupări dețin ostatici în Gaza Eliberarea unui grup de ostatici Sursa foto: Captura video

Ostaticii din Gaza, răpiți pe 7 octombrie, sunt deținuți de mai multe grupări teroriste care acționează pe lângă Hamas. Acest lucru nu face decât să îngreuneze misiunea oficialilor israelieni care negociază eliberarea lor.

Ostaticii din Gaza, răpiți pe 7 octombrie, se află în custodia mai multor organizații teroriste ce acționează pe lângă Hamas. Iar acest lucru este de natură să îngreuneze misiunea de eliberare a autorităților din Israel.

În Fâșia Gaza trăiesc în jur de 2,3 milioane de palestinieni. Iar pe lângă ei se ascund teroriști din mai multe facțiuni înarmate. Experții sunt de părere că în acest spațiu acţionează până la 11 facţiuni armate diferite, majoritatea islamiste. Toate acestea sunt controlate, însă de Hamas, care deține cea mai mare putere.

Ostaticii din Gaza, împărțiți între teroriști

În Fâșia Gaza nu doar teroriștii Hamas au preluat prizonieri în raidul din 7 octombrie. După atacatorii Hamas, prin breșele create, au năvălit pe teritoriul israelian și militanții altor grupări și bande teroriste. Majoritatea au comis atrocități, omorând civili, jefuind și răpind femei și copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Hamas nu are controlul pentru toți ostaticii din Gaza. Parte dintre aceștia sunt deținuți de alte grupări. De aici și dificultățile legate de eliberarea lor. Teroriștii trebuie să preia toți prizonierii sub control pentru a negocia prelungirea încetării focului.

De asemenea, misiunea este dificilă și pentru negociatorii israelieni care trebuie să obțină eliberarea pentru ostaticii din Gaza.

Organizațiile teroriste din Gaza

Din informațiile apărute în spațiul public, în Gaza, operează mai multe grupări teroriste. Cea mai importantă este Hamas. Organizația teroristă a fost înființată în 1987 şi controlează zona din 2007. Mişcarea este finanţată şi susţinută de Iran, iar obiectivul Hamas rămâne distrugerea statului Israel.

Conform estimărilor, organizaţia ar avea între 20 000 şi 30 000 de teroriști în aripa sa armată. Numărul acestora a mai scăzut în contextul operațiunii militare inițiată de Israel după 7 octombrie.

Teroriștii Hamas dețin cei mai mulți dintre ostaticii din Gaza pentru care negociază Israelul.

Ostaticii din Gaza au ajuns și la Jihadul Islamic

Parte dintre civilii răpiți pe 7 octombrie au ajuns și la organizația Jihadul Islamic Palestinian. Aceasta este o altă grupare teroristă ce acționează în zona controlată de Hamas. Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) a fost înființat în 1981 de studenţi palestinieni aflați în Egipt.

Mișcarea este susținută de Iran şi urmărește distrugerea statului Israel. Se crede că are între 1.000 şi 8.000 de luptători reuniți în „Brigăzile Al-Quds”.

Brigăzile Al-Nasser Salah Al-Deen formează a treia facțiune ca mărime, aliată cu Hamas şi PIJ. Contribuie la forţele de poliţie din Gaza și a participat la mai multe atacuri comune cu Hamas. Astfel, facțiunea deține o parte din ostaticii din Gaza.

O altă grupare care activează alături de Hamas

Brigăzile Mujahideen formează aripa armată a Mişcării Mujahedinilor palestinieni. Gruparea de teroriști activează atât în Gaza, cât şi în Cisiordania. De asemenea, se pare că are legături cu Iranul.

În 2023, purtătorul său de cuvânt a avertizat că problemele palestinienilor deţinuţi în închisorile israeliene şi confruntările legate de Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim reprezintă „o bombă cu ceas”.