Oscar, motanul mortii

Oscar, motanul mortii

Intr-un spital din SUA, o pisica da alarma cand un pacient e muribund.

Un spital de geriatrie din Providence, capitala statului american Rhode Island, a dobandit fara sa vrea o alarma perfecta pentru a indica urmatorul pacient care va inceta din viata. Si nu este vorba despre vreun aparat performant, ci despre un motan pe nume Oscar adoptat de angajatii institutiei sanitare.

Cum un pacient de la Steere House Nursing and Rehabilitation Center sta sa moara, motanul Oscar isi face aparitia. Dar intotdeauna cu aproximativ o ora inainte ca respectiva persoana sa inceteze din viata, relateaza publicatia „The Bostone Globe”. Oscar sare in patul pacientului muribund, isi linge labutele, se cuibareste langa acesta, incepe sa toarca tinandu-i companie, iar cand bolnavul mai are foarte putin pana cand sa-si gaseasca sfarsitul, sunetele pe care le scoate Oscar devin tot mai puternice.

„Este un motan cu un instinct paranormal pentru a simti moartea”, afirma doctorul David M. Dosa, specialist in geriatrie si profesor la Facultatea de Medicina de la Brown University. „El asteapta moartea. Chiar insista asupra ei”, adauga specialistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Performanta cu martori

Dosa s-a hotarat sa faca publica manifestarea motanului dupa ce acesta a vegheat peste 25 de pacienti, iar pentru fiecare caz in parte exista martori din randul angajatilor spitalului.

Potrivit acestora, Oscar nu manifesta nicio umbra de interes pentru cei care sunt in stare grava si nici macar pentru cei care mai au doar cateva zile de trait. Oscar este atras numai si numai de cei care mai au cateva zeci de minute de trait. In plus, Oscar nu lucreaza decat pentru o sectie a spitalului - cea in care sunt tratati pacientii care sufera de afectiuni mintale.

Deja, atat pentru angajatii institutiei, cat si pentru familiile bolnavilor, aparitia lui Oscar pe patul unui pacient este echivalenta cu anuntul mortii acestuia.

„Angajatii sunt mereu acolo pentru un pacient muribund si incearca sa-l aline in ultimele sale clipe. Dar Oscar este deja o parte a trecerii in nefiinta... Este bizar, dar si oarecum placut. A devenit parte a ritualului mortii, alaturi de lumina palpainda, aromoterapie si muzica terapeutica”, spune Brenda Toll, de la Departamentul administrativ al spitalului.

Oscar a ajuns la spitalul de geriatrie pe vremea cand era pui, in iulie 2005, fiind adus de unul dintre salariati. Spitalul, care are in grija 120 de pacienti, are sase pisici, multi papagali si cativa iepuri. In 2005 insa un motan a murit, iar Oscar a fost adus sa-l inlocuiasca. Medicii spun insa ca dincolo de pasiunea sa pentru muribunzi, Oscar este tare simpatic si jucaus.

FARA EXPLICATII

Mister pentru specialisti

Expertii in comportamentul animalelor nu pot oferi nicio explicatie rationala pentru manifestarile lui Oscar. „Poate ca totul se reduce la empatie”, spune doctorul Nicholas H. Dodman, profesor la Facultatea de Medicina Veterinara de la Tufts University. Alti specialisti sustin ca nu este exclus ca felina sa detecteze schimbari in metabolismul muribundului gratie simtului olfactiv. Totusi, niciunul nu poate explica fascinatia lui Oscar pentru pacientii aflati in pragul mortii.