Ororile dintr-o închisoare. Deținuții, forțați să mănânce cadavrele colegilor
- Iulia Moraru
- 10 septembrie 2023, 15:52
Deținuții care se află în custodia închisorii Gitarama din Rwanda, Africa, considerată una dintre cele mai periculoase din lume, se confruntă cu condiții inumane. Pentru a supraviețui, ei sunt forțați să mănânce cadavrele în putrefacție ale foștilor colegi de celulă.
În Rwanda se află ceea ce e consideră o închisoare asemănătoare cu iadul pe Pământ. Printre zidurile murdare și supraaglomerate ale acestei închisori, se găsesc infractori condamnați pentru viol, tâlhărie, crimă și unii dintre cei mai periculoși delincvenți din țară.
Cu toate acestea, există preocupări cu privire la posibilitatea ca unii dintre deținuți să fie complet nevinovați.
O închisoare din Rwanda, una dintre cele mai brutale din Africa
Închisoarea, situată în periferia capitalei Kigali din Rwanda a fost inițial construită în 1960 ca locuință pentru muncitorii britanici. Cu timpul, a suferit transformări majore. A devenit astfel o închisoare menită să găzduiască aproximativ 400 de deținuți la acea vreme.
Condițiile alarmante din închisoare adesea forțează deținuții să trăiască în condiții foarte precare. Cu spațiu insuficient, ei sunt de multe ori forțați să stea în picioare.
Închisoarea este suprapopulată, cu un număr de deținuți care ajunge adesea la 8.000 de persoane. Astfel depășind cu mult capacitatea sa actuală, care este în prezent estimată între 1.300 și 3.000 de deținuți.
În perioada post-genocid din Rwanda din mijlocul anilor 1990, închisoarea a fost suprasolicitată. S-a ajuns atunci la aproximativ 50.000 de deținuți în condiții de trai extrem de mizere.
Se estimează că, doar în anul 1995, au pierit peste 1.000 de indivizi în închisoarea Gitarama. În prezent, mirosul dezagreabil de fecale și cadavre în descompunere poate fi simțit chiar și la o distanță de un kilometru.
Deținuții pot aștepta și până la 16 ani pentru a fi judecați
Potrivit rapoartelor, în fiecare zi, mai mulți prizonieri sunt în pericol de a muri în închisoarea Gitarama din cauza condițiilor de detenție insalubre.
De asemenea, s-a semnalat absența unui sistem de canalizare. Ceea ce înseamnă că cei închiși sunt nevoiți să umble desculți printre propriile excremente.
Pe parcursul decadelor, organizațiile pentru drepturile omului au ridicat în repetate rânduri obiecții împotriva condițiilor dezastruoase din interiorul închisorii, dar până în prezent, eforturile lor de a îmbunătăți situația nu au avut succes.
Printre organizațiile care au militat pentru a pune capăt abuzurilor îndreptate împotriva deținuților din această închisoare se numără și International Bridges to Justice, cu sediul în Elveția.
Unul dintre obiectivele lor a fost să încheie practica detenției prelungite fără procese echitabile. Unele persoane fiind ținute în detenție pentru perioade de până la 16 ani în așteptarea unui proces judiciar.
Dat fiind că unii dintre indivizii aflați în detenție își ispășesc pedepsele pe viață ca urmare a comiterii celor mai grave infracțiuni, se speculează în general că aceștia nu au „nimic de pierdut”. Prin urmare, recurg la fapte și comportamente mai abominabile pentru a dobândi aprobarea din partea colegilor infractori.