Oricine a avut Covid ar trebui să fie conștient de riscul crescut de boli agonizante

Oricine a avut Covid ar trebui să fie conștient de riscul crescut de boli agonizanteSursa foto: Pixabay

Pacienții care au trecut prin Covid sunt ceva mai vulnerabili în fața bolilor autoimune. Covid poate provoca o inflamație generalizată și poate avea efecte pe termen lung asupra sistemului imunitar.

Potrivit cercetărilor, persoanele care au contractat Covid prezintă un risc mai mare de a dezvolta o varietate de boli autoimune. Virusul a infectat deja majoritatea britanicilor, mulți dintre ei luându-l de mai multe ori.

Covid și riscul crescut de boli agonizante

Majoritatea celor care au primit protecție împotriva virusului ca urmare a implementării unui vaccin și a unei infecții anterioare. Cu toate acestea, oamenii de știință au suspectat de mult timp că acest Covid poate provoca o inflamație generalizată și poate avea efecte pe termen lung asupra sistemului imunitar. Microbul a fost, de asemenea, legat de o creștere a bolilor autoimune, cum ar fi diabetul, în care organismul își atacă propriul țesut sănătos.

Dr. Eric Topol, un cardiolog din Statele Unite, a examinat rezultatele a trei studii anterioare pentru a determina ce afecțiuni autoimune ar putea cauza Covid. În timpul investigației, el a dezvăluit afecțiuni legate de infecția virală.

Artrita este o boală cronică care provoacă umflarea dureroasă a articulațiilor, cel mai frecvent la încheieturi, mâini și picioare. Există două tipuri de artrită: osteoartrita, care afectează aproximativ nouă milioane de persoane, și artrita reumatoidă, care afectează aproximativ 300.000 de persoane. Persoanele care au contractat Covid-19 au avut un risc cu 45% mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă decât cele care nu au făcut-o.

Totul despre Pirola, cea mai nouă subvariantă a COVID-19. „Este o excepție”

Sursa foto. Pixabay

Alte afecțiuni

Spondilita anchilozantă (AS) este o afecțiune cronică ce provoacă inflamații la nivelul coloanei vertebrale și în alte părți ale corpului, ceea ce duce la dureri de spate, rigiditate și oboseală. Cercetătorii au descoperit că infecția cu Covid a crescut riscul de a dezvolta această afecțiune autoimună cu 21%.

Lupusul este o boală cronică ce provoacă dureri articulare, erupții cutanate și oboseală. Aceasta provoacă inflamații și leziuni tisulare în organele afectate, inclusiv articulațiile, pielea, creierul, plămânii, rinichii și vasele de sânge.

Sindromul Sjogren este o tulburare autoimună care atacă glandele responsabile de producerea umidității în ochi, gură și alte părți ale corpului. Atunci când două sau mai multe boli ale țesutului conjunctiv, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, se suprapun, apare boala mixtă a țesutului conjunctiv.

Boala Behcet este o afecțiune rară și slab înțeleasă care provoacă umflarea cronică a vaselor de sânge, crescând riscul de orbire și de accident vascular cerebral.

Polimialgia reumatică provoacă dureri și rigiditate musculară la nivelul umărului, brațului, șoldului și gâtului.

Vasculita este o inflamație a vaselor de sânge care poate provoca leziuni ale organelor și țesuturilor.

Psoriazisul este o afecțiune a pielii care determină apariția unor pete ca niște cruste de piele cu solzi argintii.

Dermatopolimiozita și scleroza sistemică sunt alte două boli autoimune care pot afecta organismul prin inflamarea mușchilor și, respectiv, întărirea țesutului, a pielii, a oaselor și a cartilajelor sau sângelui în zona esofagului, plămânilor, a inimii sau a rinichilor, informează publicația britanică The Sun.