Cercetătorii creează celule la comandă pentru întărirea sistemului imunitar

Cercetătorii creează celule la comandă pentru întărirea sistemului imunitar

Corpul nostru este alcătuit din trilioane de celule, care au o dimensiune de aproximativ o miime de milimetru și care reprezintă unitățile fundamentale ale întregii vieți.

Acestea conțin „schelete” alcătuite din proteine care asigură suportul structural, ajută celula să se miște și transportă materiale în interiorul celulei. Dacă am putea crea în mod artificial micile tuburi și structurile asemănătoare unor fire care dau forma și funcția celulelor, am face un pas important în direcția fabricării unor „celule inteligente” sintetice care ar putea fi folosite pentru a detecta boli, a administra medicamente sau a repara celulele deteriorate ale corpului.

Și acest lucru a fost realizat - cercetătorii de la University College London au folosit fire de ADN ca elemente de construcție și au personalizat cu precizie dimensiunile structurilor (de la aproximativ 20 la 400 de nanometri grosime) și rigiditatea (de la flexibil la ultra-rigid). Aceste tuburi și fire au fost integrate fie în interiorul unor saci asemănători celulelor, ca schelet, fie au fost acoperite în exteriorul celulei.

De asemenea, echipa a reușit să controleze locația exactă a tuburilor și a fibrelor în timp ce acestea se aflau în interiorul sacilor, atașându-le nanoparticule magnetice cu ajutorul unui magnet extern. Faptul că o astfel de lucrare poate fi realizată este pur și simplu uluitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Celule făcute la comandă pentru a ajuta organismul

Autorul principal, Dr. Jonathan Burns, de la UCL Chemistry, a declarat: „ADN-ul este folosit de natură pentru a stoca informații genetice, dar poate fi folosit și ca material de construcție pentru a construi nanostructuri. Am reprogramat ADN-ul pentru a forma structuri scheletice sintetice în interiorul unor celule și țesuturi model”.

„Credem că această lucrare poate ajuta la deblocarea viitoarelor celule inteligente capabile să detecteze bolile, să repare celulele deteriorate prin fuziunea cu acestea și să administreze medicamente într-un mod mai bine direcționat - de exemplu, transportând un medicament sau un antibiotic și eliberându-l exact acolo unde este necesar în organism.”

Odată ce aceste protocelule sunt stabile în organism și capabile să circule în sânge, cercetătorii le pot adapta pentru a ținti cancerele sau bacteriile care cauzează boli. Cercetătorii au dezvăluit, de asemenea, modul în care protocelulele lor s-ar putea combina pentru a forma ceva asemănător cu un țesut viu.

Echipa a reușit să lege strâns aceste celule între ele prin plasarea de nanotuburi sau fibre în exteriorul celulelor (dându-le celulelor un aspect „păros”). Acest lucru a făcut ca celulele să își piardă forma sferică și să formeze un model în formă de fagure de miere.

Primul autor, Dr. Nishkantha Arulkumaran, de la Divizia de Medicină a UCL, a declarat: „Multe dintre elementele constitutive pe care le-am folosit în aceste protocelule apar în mod natural în organism”. „Sperăm să creăm celule inteligente în întregime din substanțe, cum ar fi lipidele, care se găsesc în mod obișnuit în corpul nostru și, prin urmare, pot fi ușor descompuse și fie reciclate, fie aruncate.”

sursa: www.mirror.co.uk