Evenimentul Zilei > Politica > Ordonaţa 114, modificată săptămâna aceasta
Ordonaţa 114, modificată săptămâna aceasta

Ordonaţa 114, modificată săptămâna aceasta

Guvernul va adopta săptămâna aceasta modificări la Ordonaţă de Urgenţă 114, cel puţin în ceea ce privește sectorul bancar și Pilonul II de pensii, potrivit ministrului de finanţe, Eugen Teodorovici.

Principala schimbare răspunde și la principala solicitare a instituţiilor financiare, și anume taxarea activelor bancare nu se va mai face în funcţie de nivelul ROBOR. Sunt modificări și în ceea ce privește modul de calcul al dobânzilor la creditele în lei, dar nu este clar însă în ce măsură vor duce la reducerea ratelor. Schimbările au fost discutate cu reprezentanţii BNR și ai băncilor comerciale, iar o informare a fost trimisă și la Banca Central Europeană, a declarat, potrivit RRA, Teodorovici.

El a explicat că indicele ROBOR folosit pentru calculul ratelor la creditele în lei se va baza pe tranzacţiile efective, și nu pe cotaţii ca în prezent, ceea ce ar urma să ducă la reducerea sumelor pe care le plătesc lunar clienţii. Vor fi schimbări și în ceea ce privește Pilonul II de pensii, dar ministrul a spus doar că acestea vor fi adoptate, fără să dea alte detalii.