Ordonanța pe energie criticată de un fost ministru al Economiei: „Va crea un mare haos și multe falimente”
- Ionel Sclavone
- 5 septembrie 2022, 16:07
Noua ordonanță de urgență pe energie care plafonează prețurile pentru consumatori în limita anumitor cantități, va face mai mult rău decât bine. Fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, este de părere că actul normativ este neconstituțional și va produce un lanț de falimente. Fostul ministru a precizat că noua reglementare.
Noua OUG pe energie este neconstituțională și va crea un lanț de falimente, declară la RFI vicepreședintele USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei. El spune că documentul va avea efecte dezastruoase pentru consumatori, fie că este vorba despre cei casnici, fie că este vorba despre cei care activează în economie.
„Este un document care nu doar că nu rezolvă problema, dar mai aruncă și gaz pe foc și arată o prioritate a Guvernului nu pentru a crește producția de energie electrică și deci a scădea prețul energiei pe piață, ci doar pentru a lua și mai mulți bani dintr-un sistem. E greu de înțeles ce e în mintea unor oameni care pentru a încuraja producția, se gândesc să inventeze tot felul de taxe noi și vin cu tot felul de non-soluții, care nu sunt doar criticabile de Opoziție”, a declarat Claudiu Năsui.
Potrivit spuselor sale, o parte din prevederile ordonanței sunt neconstituționale sau neconforme cu dreptul european. Astfel, din cauza acestora se ajunge la un lanț de falimente și vor crea haos în economie.
„Ei vor crea un lanț de falimente nu doar în industria energetică, ce avea nevoie de investiții, să fie foarte atractivă, dimpotrivă, vor goni investitorii și în același timp vor crea un mare haos în economie, pentru că foarte multă industrie care se baza pe consumul de energie electrică va fi pusă pe butuci”, a mai spus Claudiu Năsui.
Explicațiile lui Claudiu Năsui
În acest context, fostul ministru al Economiei explică de ce este ordonanța pe energie neconstituțională. El a arătat că schema guvernamentală a fost gândită prost, astfe că s-a ajuns în situația în care prețurile au explodat.
„Toată schema inițială a fost gândită foarte prost, în așa fel încât compensarea între prețul pieței și prețul cu care vinde un furnizor plafonat consumatorului să se facă de către stat, o schemă care explodează prețul pe piață. Acum, în loc să revină asupra acestei scheme, ei au menținut-o, doar că au plafonat prețul la care pot să compenseze furnizorul. Acest lucru înseamnă că dacă dvs. sunteți un furnizor de energie electrică, practic, legea aceasta vă va obliga să faceți pierderi în portofoliul dvs.. Lucrul acesta este vădit neconstituțional, nu te poate obliga statul să faci pierderi. Și atunci ce veți face? Fie veți contesta la CCR, fie veți pune lacătul la poartă, veți închide”, a mai spus Claudiu Năsui.
Consumatorii vor avea de suferit
Pe de altă parte, el a arătat că în cazul IMM-urilor care nu vor beneficia de energie la un preț plafonat, se va ajunge în situații foarte dificile. Aceștia vor fi obligați să plătească la valori foarte mari
„Și aici este toată tragedia, că puteam și noi să adoptăm niște măsuri care ar fi costat și bugetul de stat mai puțin și ar fi avut și efect. Și noi facem taman opusul, adică ne tăiem craca de sub picioare. Deci pentru populație va fi crâncen (...). Noi am propus un lucru care se face în multiple țări din Europa: să reduci taxarea care este pe energie și ca să te asiguri că consumatorii vulnerabili și clienții casnici nu suferă sau nu duc cea mai mare parte a poverii (...), acel sistem de vouchere și pentru companii și pentru IMM-uri, acel sistem de credit fiscal, în care statul te ajută cu jumătate din creșterea facturii de energie electrică”, a concluzionat Claudiu Năsui, conform RFI