Editura Evenimentul si Capital

Ordinul ministrului pentru consultarea arhivei SIPA datează din 20 martie 2006

Autor: | | 0 Comentarii | 328 Vizualizari

Ministerul Justiției a răspuns solicitărilor Evenimentului zilei și a trimis, în exclusivitate, Ordinul ministrului numărul 790/20 martie 2006, prin care Monica Macovei a dispus ca patru persoane să poată intra în arhiva SIPA chiar din martie 2006.

Ministerul Justiției a răspuns solicitărilor Evenimentului zilei și a trimis, în exclusivitate, Ordinul ministrului numărul 790/20 martie 2006, prin care Monica Macovei a dispus ca patru persoane să poată intra în arhiva SIPA chiar din martie 2006. Prima intrare în camera documentelor s-a făcut fără acte și fără certificate ORNISS, încă din ianuarie 2006. Pentru ca totul să fie acoperit legal, ministrul Macovei a dispus ca cei care vor avea dreptul să citească documentele să fie însoțiți de nouă ofițeri sau subofițeri din toată SIPA, probabil de încredere ai ministrului. Evenimentul zilei publică, în exclusivitate, lista și ordinul ministrului. Prin acest document se demonstrează încă o dată că judecătororul Cristi Danileţ a intrat în arhivă încă din 2006 și nu așa cum a susținut în cadrul emisiunii de la RRA, din 26 mai a.c., când a spus că prima sa intrare în arhivă a fost abia în 2007. Conform documentului, dintre cei care au fost trimiși să participe la studierea arhivei au fost nominalizați: Claudiu Octavian Secașiu, istoric; Marius Oprea, istoric; Cristi Danileţ, consilier al ministrului Justiției; Doru Dobocan, procuror și la acel moment șeful DGPA(fosta SIPA); Florian Ungur, inginer, directorul general adjunct al DGPA.Judecătorul, contrazis de istoricul Marius Oprea

În declarațiile date pentru EVZ, istoricul Marius Oprea suține că în arhiva SIPA s-a intrat, în cadrul comisiei avizate de ministrul Monica Macovei, încă din 2006, iar ordinul ministrului este nr. 790 din 20.03.2006, prin care s-a constituit prima comisie de inventariere a arhivei SIPA, formată din Claudiu Octavian Secașiu, Marius Oprea, Cristi Danileț, Doru Dobocan și Florian Ungur. Mai mult, istoricul susține că, deși făcea parte din comisie împreună cu Cristi Danileţ, nu a avut acces la documente pentru că nu avea certificate ORNISS, dar că i s-a povestit, în detaliu, ce era în documente. Marius Oprea a declarat că a existat încă de atunci o arhivare, un opis al Arhivei, în format electronic, dar și olograf, și că un CD cu datele pe care le conținea arhiva i-a fost înmânat ministrului Monica Macovei, în 2005, de cei trei ofițeri ai SIPA care i-au însoțit într-o noapte pe Monica Macovei și pe Dan Tapalagă în arhiva aflată atunci la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Cristi Danileţ vorbește la Ambasada SUA despre secretele SIPA

HOTNEWS publica, în 30 martie 2011, mai multe documente privind aspecte din Justiție. Astfel, într-o telegramă WIKILEAKS este publicată o notă cu o discuţie a Ambasadei SUA cu Cristi Danileţ: „Dosarele SIPA conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale potrivit cărora unele judecătoare au făcut avorturi”, spunea acesta.„Fondatorul SoJust, Danileţ (care a făcut parte din echipa lui Macovei), a spus consilierilor politici că SIPA era, în esenţă, serviciul propriu de informaţii al Ministerului de Justiţie, care avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar a cetăţenilor de rând, le povestea Cristian Danileţ oficialilor SUA. El le-a văzut dosarele care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale potrivit cărora unele judecătoare au făcut avorturi (…)”.

Danileţ a divulgat că, deşi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justiţie a păstrat dosarele din 2001-2005, în două încăperi mici, accesibile ministrului de Justiţie”, se arată într-o telegramă trimisă în 2009 la Washington de Ambasada SUA din România şi consultată de HotNews.ro. Subiectul telegramei: „O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România”.

În telegramă apare scris:

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI