Evenimentul Zilei > Politica > Orban, replică pentru Cazanciuc: Critică colegii lui din partid care au votat legea
Orban, replică pentru Cazanciuc: Critică colegii lui din partid care au votat legea

Orban, replică pentru Cazanciuc: Critică colegii lui din partid care au votat legea

Premierul Ludovic Orban a vorbit duminică seara, în cadrul unei emisiui televizate, despre necesitatea proiectului de lege privind carantina și izolarea.

„L-am văzut, astăzi, pe domnul Cazanciuc care a criticat legea (n.r. – privind carantina și izolarea). Legea, care este în dezbatere, în Senat, este legea care a fost dezbătută în Camera Deputaților. În Camera Deputaților și-a pus amprenta majoritatea din Camera Deputaților. Majoritatea PSD-Pro România-ALDE. Practic, Cazanciuc critică colegii lui din partid care au votat legea care a ieșit în forma în care a ieșit din Camera Deputaților. Sigur, eu n-am pretenția că proiectul de lege inițiat de Guvern este perfect, dar acest proiect de lege este indispensabil”, a spus Orban.

,,Uități-vă ce se întâmplă, alte țări iau decizia de a introduce în carantină sau în izolare cetățenii români care se duc în țările respective. Asta e cea mai bună dovadă că măsura izolării, măsura carantinei, măsura tratării în spitale sau sub supraveghere medicală sunt măsuri care există în toate țările europene. Cramponarea asta de un discurs fără sens, care n-are absolut niciun fel de logică, până la urmă face rău Românie, face rău societății în ansamblul său”, a adăugat premierul.

,,Este de domeniul evidenței pentru orice om cu bun simț, care are o minimă dorință de a se informa, că avem de-a face cu un virus, avem de-a face cu un virus periculos, care a provocat milioane de îmbolnăviri și care a provocat aproape 600.000 de decese la nivel mondial. Să negi existența virusului, să bagatelizezi acest pericol… inclusiv ce se întâmplă la noi a arătat foarte clar că acest virus este periculos. Sigur că la marea majoritate nu dă simptome grave.

Trebuie să se îmbolnăvească cineva din familie ca un om să înțeleagă pericolul? Sau – Doamne, ferește! – să moară cineva din familie ca să se trezească oamenii și să înțeleagă acest pericol? Pericolul există și e un pericol mare, care pândește pe oricine nu respectă regulile”, a continuat șeful Guvernului.

 

„Repet la fiecare ieșire publică, nu vrem să mai introducem nicio restricție. Nu vrem să mai luăm nicio măsură care să afecteze economia. Dimpotrivă, am pus la punct un plan pentru relansarea economică, pentru că nu vrem ca oamenii să fie afectați să își piardă locurile de muncă, să le scadă veniturile. Dimpotrivă, ne dorim să revenim cât mai repede la o economie care să funcționeze cât mai aproape de normal.

Cât despre restricții eu spun că nu dorim să ajungem aici. Obiectivul nostru este să nu mai luăm nicio măsură de restricție și să și putem continua măsurile de relaxare, care nu au rămas foarte multe. Să știți că alte țări nu au avut strategia de ridicare a restricțiilor, de relaxare așa cum am gândit-o noi, etapizată, din 15 în 15 zile, luate în ordinea activităților care, pe baza evaluărilor de risc epidemiologic, prezentau cel mai mic risc epidemiologic. Noi am avut o gândire foarte bine pusă la punct. În alte țări nu s-a procedat în felul acesta”, a ținut să lămurească Ludovic Orban la B1TV.