Prima prioritate a Guvernului condus de Orban va fi reorganizarea ministeriilor, în contextul în care vor fi doar 16 miniștri, față de 28, câți sunt acum. Prin urmare, trebuie refăcute organigramele pentru toate ministerele.

Ba mai mult, vor fi anulate toate concursurile care nu au respectat legea, a adăugat Orban.

„Primul pas, OUG de reorganizare a guvernului şi instituţiilor subordonate ministerelor. Sper să fie gata până la prima şedinţă de guvern, posibil marţea viitoare. Această OUG este primul pas din „blitzkrieg”. Trebuie să reducă drastic personalul din ministerele rămase, inclusiv din instituţiile subordonate. Iar unele instituţii, neesenţiale pentru buna funcţionare a statului, să fie desfiinţate. Statul trebuie să devină unul flexibil dar puternic, pe linia ştiută: „un stat nu este puternic prin câtă putere deţine, ci prin câtă putere cedează”. Un singur exemplu. De ce să funcţioneze SGG (Secretariatul General al Guvernului) cu 1.000 de salariaţi, când ar fi suficienţi şi 2-300. Mă şi întreb unde încap în clădirea guvernului atâtea persoane”, a declarat Orban.

Ludovic Orban a anunțat și care va fi a doua Ordonanță de urgență, după învestire. Acesta le promite minerilor de la minele Paroșeni și Uricani că odată învestit în funcție, Guvernul, va rezolva problema stringentă cu care aceștia se confruntă.

„Și astăzi 100 de mineri sunt blocați în subteran, pentru că Guvernul, de un an de zile, nu catadicsește să prelungească OUG, care să le ofere garanția angajaților din minele Paroșeni și Uricani, că atunci când se vor închide minele, ei nu vor rămâne fără bani să își hrănească familiile. Au uitat lucrul acesta, i-au mințit timp de 9 luni de zile și iată că, astăzi, singura lor speranță și singura lor formă de aș cere drepturile, a fost să se blocheze în subteran. Le garantez acestor mineri și îi rog să nu își mai pună în pericol viața și sănătatea. Să iasă din subteran, pentru că după învestirea Guvernului, prima OUG după OUG de restructurare, va fi prelungirea acestei OUG”, a spus Ludovic Orban, premierul desemnat al României.