Premierul Ludovic Orban a amintit, la finalul discursului pe care l-a susținut, de cei doi foști lideri ai coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care au refuzat în mai multe rânduri să participe la evenimentele organizate de ziua națională a SUA.

Ludovic Orban a declarat că s-a terminat boicotul, iar liderii politici români sunt alături de cei ai SUA de ziua lor națională.

„Nu mă pot abține să nu spun că mă bucur să fiu alături de președintele României și alături de ambasadorul SUA, oarecum într-o premieră a ultimilor ani în care președintele și premierul rareori au stat împreună. Mă bucur că s-au terminat boicoturile politice ale unor lideri, care, din motive obscure și de neînțeles refuzau să participe la sărbătorile naționale ale SUA și ale celor mai importanți parteneri ai noștri”, a afirmat Ludovic Orban.

În discursul pe care l-a ținut la recepția de la Ambasada SUA, premierul a dat asigurări că România va acţiona în continuare pentru îmbunătățirea relațiilor cu SUA.

„Vă asigur că România, partener strategic puternic al SUA şi stat profund ataşat consolidării relaţiei transatlantice, atât sub forma Alianţei nord-atlantice, cât şi a cooperării SUA-UE, va acţiona şi pe mai departe pentru ca această relaţie să se intensifice”, a spus premierul Ludovic Orban.

El a precizat că România va fi un aliat de bază al SUA dat fiind valoril, idealurile și interesele comune care unesc cele două state.

„România este şi va continua să fie unul dintre aliaţii de nădejde ai SUA, este o opţiune firească bazată pe valori, idealuri şi interese comune împărtăşite de popoarele noastre. Am convingerea că Parteneriatul nostru va continua să crească stimulat de prietenia şi legăturile dintre cetăţenii noştri şi autorităţile din cele două ţări, precum şi dintre companiile şi investitorii români şi americani sau dintre organizaţiile universitare şi civice din statele noastre”, a precizat premierul României.