Ora de iarnă 2023. Dispozitivele care își modifică automat timpul afișat

Ora de iarnă 2023. Dispozitivele care își modifică automat timpul afișatOra de iarnă Sursa: Arhiva EvZ

Ora de iarnă 2023 va intra în vigoare la finalul acestei săptămâni, în noaptea de 28 spre 29 octombrie. Ora 04.00, din dimineața zilei de duminică, 29 octombrie va deveni ora 03.00. Astfel, ziua aceasta va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.

Ora de iarnă 2023 va intra în vigoare, conform regulilor, în ultimul weekend din luna octombrie. Mai exact, ora 04.00 din dimineața zilei de duminică 29 octombrie va deveni ora 03.00. Consecința imediată a acestei schimbări orare va fi că duminică, 29 octombrie vom avea cea mai lungă zi din acest an. Trecerea se face ca această zi să aibă 25 de ore, oficial.

În acest context, românii vor trebui să-și fixeze ceasurile după noul orar, pentru a evita situațiile neplăcute. Cei mai prevăzători o vor face înainte de culcare, în seara de sâmbătă 28 octombrie. Alții vor aștepta dimineața, când se vor trezi și vor da ceasurile cu o oră în urmă. Uitucii își vor face programul în funcție de ora de vară și vor fi subiect de glume ale cunoscuților.

Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă și invers se face în fiecare an, în lunile martie și octombrie. Scopul este de a conserva energia. În luna martie trecem la ora de vară, dând ceasul înainte cu o oră, pentru că durata zilei se mărește. În octombrie se revine la ora de iarnă, făcând mutarea în sens invers. Pentru că zilele devin mai mici.

Diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) în perioada orei de iarnă este de două ore. Pe timpul verii, durata se majorează la trei ore.

ora de iarnă

sursa: twitter.com / govcyprus

Ora de iarnă 2023. Sistemele care se actualizează automat

Vechile ceasuri mecanice sau anumite dispozitive electronice, mai puțin performante, care afișează timpul, trebuie programate manual ca să indice ora corectă.

În schimb, telefoanele mobile și alte gadgeturi au această funcție implementată în memoria lor. Astfel, majoritatea dispozitivelor afișează ora de iarnă automat. Acest lucru fără a fi nevoie de setări suplimentare.

Majoritatea computerelor pe care sunt instalate sisteme de operare Windows sau macOS, sunt programate să se actualizeze singure.

Ceasurile inteligente și alte dispozitive precum tabletele electronice au astfel de funcții în memoria internă.  Utilizatorul trebuie să se asigure că sunt setate aceste actualizări.

Schimbarea orei asociată cu afecțiuni cardiace

Trecerea la ora de iarnă poate avea consecințe asupra stării de sănătate a persoanelor mai sensibile. Conform unor studii medicale, aceste persoane se resimt câteva zile după trecere, până când organismul se acomodează. Deși, aparent trecerea la ora de iarnă adaugă o oră în plus la somn, studiile indică și o creștere a cazurilor de atacuri de cord.

O cercetare a prezentată de Colegiul American de Cardiologie, bazată pe date colectate din mai multe spitale din Michigan, în perioada 2010-2013, a arătat o creștere semnificativă.

Un alt studiu, al Universității Alabama a evidențiat faptul că schimbarea ceasului cu o oră înainte este asociată cu o creștere de 10% a riscului de atac de cord în următoarele 48 de ore.