Prezenţa la turul doi al alegerilor locale în Bucureşti este estimată la 27% din totalul alegătorilor.

Bătălie pe electoratul lui Orban

Sondajul oferă şi o posibilă explicaţie pentru faptul că Blaga nu reuşeşte să recupereze diferenţa faţă de Oprescu. Cercetarea sociologică relevă că 86,4% dintre cei care l-au ales în primul tur pe Oprescu şi-au păstrat opţiunea, 7,6% s-au reorientat către Blaga, 5,3% sunt nehotărâţi, iar 0,7% nu vor mai merge la urne. În ceea ce-l priveşte pe Blaga, 88,4% dintre cei care l-au susţinut în turul doi îl vor vota şi duminică, 6,7% s-au reorientat către Oprescu, 4,1% sunt nehotărâţi, iar 0,8% vor absenta de la vot.

Avantajul lui Oprescu este că cea mai mare parte a voturilor adunate în turul întâi de Cristian Diaconescu se vor transfera către el. Este vorba de 62,4% din totalul de 13,2% cât a strâns candidatul PSD. Doar 18,9% îl vor vota pe Vasile Blaga, 14,8% nu au răspuns sau nu s-au hotărât încă, iar 3,9% nu vor merge să voteze.

Cei 11,4% dintre bucureşteni care l-au votat pe liberalul Ludovic Orban se vor împărţi în două în turul doi: 37,9% vor vota cu Oprescu, iar 38,7% îl vor sprijini pe Blaga. 17,7% dintre cei chestionaţi nu au răspuns, iar 5,6% au declarat că nu vor veni la urne.

Candidatul PDL este preferatul celor care au optat în primul tur pentru Cozmin Guşă (5,8%). Ei îl vor vota în proporţie de 45,1%, în vreme ce 31,8% vor să-l aleagă pe Oprescu. 19% sunt nehotărâţi, iar 4,1% vor sta acasă. Vasile Blaga obţine 50,4% din voturile celor care nu au votat în primul tur, dar vor merge la al doilea, în vreme ce 31,2% îl preferă pe Oprescu, iar 18,4% sunt nehotărâţi.

Profilul alegătorilor

Alegătorii celor doi finalişti din Bucureşti au un profil asemănător, ambii fiind votaţi în majoritate de femei, de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani şi care au studii liceale sau şcoală postliceală. O diferenţă semnificativă se înregistrează la capitolul votanţi cu studii superioare, care alcătuiesc 28,5% dintre alegătorii lui Sorin Oprescu, dar au o pondere de 35,4% în rândul votanţilor lui Vasile Blaga. Sondajul a fost realizat în perioada 6-8 iunie, pe un eşantion de 7.419 persoane, reprezentativ pentru populaţia Bucureştiului de peste 18 ani.

IAŞI

Nichita (PSD) conduce în faţa lui Oprea (PDL)

Potrivit aceluiaşi sondaj INSOMAR, Gheorghe Nichita (PSD) ar fi votat de 52% dintre alegătorii din Iaşi în cursa pentru primărie. El are un avans de patru procente în faţa PDL-istului Dumitru Oprea, cotat cu 48%. Prezenţa la vot în Iaşi este estimată la 30%. Diferenţa dintre cei doi finalişti este mult mai strânsă decât cea înregistrată în primul tur de scrutin, când Nichita a obţinut 44,57% din voturile ieşenilor, iar Dumitru Oprea – 38,14%.

De altfel, sondajul relevă că Oprea atrage o parte mai consistentă din voturile candidaţilor care nu au intrat în turul doi. Dintre cei care l-au susţinut pe Cristian Adomniţei (PNL) în primul tur, 37,5% optează pentru Oprea, iar 33,9% pentru Nichita, dar 25% dintre alegătorii candidatului liberal nu sunt încă hotărâţi, iar 3,6% susţin că nu vor merge să voteze. PDL-istul ar primi 53,8% din voturile conservatorului Ionel Oancea, în timp ce pentru Nichita optează doar 30,8% dintre aceştia.