Evenimentul Zilei > International > Opoziția de dreapta a câștigat detașat alegerile locale din Franța
Opoziția de dreapta a câștigat detașat alegerile locale din Franța

Opoziția de dreapta a câștigat detașat alegerile locale din Franța

Cu doi ani înainte de prezidenţialele din 2017, opoziţia de dreapta din Franţa a obţinut ieri o victorie detaşată în faţa socialiştilor aflaţi la putere în alegerile departamentale marcate de un nou rezultat notabil al extremei dreapta, comentează AFP.

Partidul de dreapta UMP, condus de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, şi aliaţii săi de centru (UDI) şi-au asigurat controlul asupra a 65 până la 71 de departamente din totalul de 101, potrivit institutelor de sondare a opinie publice.

Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) a câştigat numeroase mandate de consilieri, "un magnific succes" în opinia preşedintei Marine Le Pen care şi-a exprimat satisfacţia pentru "nivelul electoral excepţional" al partidului său, "soclu al victoriilor de mâine".

Partidul nu a reuşit însă să preia conducerea în niciun departament, conform sondajelor. "Este sigur" acest lucru, a declarat numărul doi al Frontului Naţional, Florian Philippot. Formaţiunea de extremă dreapta aprecia recent ca fiind "credibilă" victoria în departamentele Vaucluse (sud), unde s-a remarcat noua figură a partidului, Marion Maréchal-Le Pen, nepoata preşedintei, şi în Aisne (nord).

Un succes al FN în preluarea controlului unui departament ar fi reprezentat o nouă premieră istorică după rezultatele surpinzătoare de la municipalele şi europenele din 2014, mai scrie AFP, preluată de Agerpres.

Aceste alegeri departamentale erau considerate penutltimul test în perspectiva prezidenţialelor, înainte de regionalele de la sfârşitul lui 2015. Stânga a deţinut până în prezent 61 din cele 101 de departamente. Duminică seară, estimările îi mai acordau numai 28 până la 35 de departamente.

Printre pierderile cele mai simbolice, Corrčze (sud-vest) – departamentul preşedintelui Franţei, François Hollande, – şi Essonne, în apropiere de Paris, fief al premierului Manuel Valls, au basculat la dreapta.

Scrutinul de ieri a fost din nou ignorat de jumătate dintre cei aproape 40 de milioane de francezi chemaţi la urne, potrivit sondajelor realizate.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: