Adversarii lui Aleksandr Lukașenko au anunțat care sunt planurile pentru săptămâna jubiliară.
Prin marcarea a șase luni din momentul în care au început protestele de masă în republică, opozanții belaruși sunt ferm hotărâți să le dea o nouă respirație. Liderul opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a stabilit pentru duminică Ziua Internațională a solidarității cu Belarus, în cadrul căreia se vor desfășura în jur de 60 de acțiuni.
Iar săptămâna următoare, adversarii autorităţilor în exercițiu vor încerca să redea acțiunilor de stradă caracterul de masă de altă dată: pe rețelele de socializare circulă la această oră apeluri ca în zilele de 11 și 12 februarie (zile în care Adunarea populară din întreaga Republică Belarus este convocată de președintele Lukașenko pentru stabilirea vectorului de dezvoltare al țării) "să fie luate zile libere" și să se iasă la proteste.
Opoziția belarusă își ia zile libere
Mișcarea de protest belorusă, care începând de anul trecut din 9 august ia atitudine împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale, va împlini săptămâna viitoare șase luni. Opozanții plănuiesc să marcheze această dată prin mișcări de masă. Astfel, ziua de 7 februarie, după cum a anunțat fostul candidat la prezidențiale Svetlana Tihanovskaia, va deveni Ziua internațională a solidarității cu Belarus. "Vrem să facem apel la întreaga lume să-i sprijine pe belaruși, care se luptă pentru propria libertate.
Formatele vor fi dintre cele mai diferite: de la mitinguri ale diasporei la iluminarea clădirilor cu semnificație în culorile alb-roșu-alb", a arătat, pentru "Kommersant", șeful Direcției Populare Anti-criză (NAU), organul reprezentativ al opoziției belaruse), Pavel Latușko. În această zi ar trebui să se desfășoare peste 60 de acțiuni. Iar sâmbătă va avea loc "Conferința solidarității cu poporul Belarusiei", unde vor lua cuvântul, între alții, Svetlana Tihanovskaia, Pavel Latușko, reprezentanți ai diasporei belaruse, precum și politicieni și diplomați din SUA, Canada, Polonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia. Din partea Rusiei va participa jurnalista Janna Nemțova, fiica lui Boris Nemțov.
Planuri nu mai puțin ample are opoziția și pentru săptămâna următoare, când însă va fi vorba de activizarea mișcării stradale, a cărei amploare a scăzut simțitor în ultimele luni.
"Luați zile libere pe cheltuiala voastră pentru zilele de 11 și 12 februarie. Șoferi, umpleți rezervoarele, pregătiți mașinile pentru drumul în capitală. Pregătiți-vă să ieșiți pe străzile din toate orașele", se spune în apelurile difuzate pe rețelele de socializare.
Pregătirile pentru noi proteste a confirmat, pentru "Kommersant", și Pavel Latușko, care a remarcat: planurile concrete vor fi făcute cunoscute mai târziu.
Datele nu au fost alese întâmplător. În aceste zile la Minsk se va desfășura cea de-a VI-a Adunarea Populară din întreaga Belarus (VNS), forum de amploare la care trebuie să fie reprezentate diferite pături ale populației și nomenclatura aflată la conducere. Prima VNS a avut loc în 1996. După încheierea acesteia Republica Belarus a organizat un referendum referitor la amendamentele la Constituție, în urma căruia au fost extinse considerabil drepturile președintelui și ale puterii executive. În 2001, 2006, 2010 și în 2016, la aceste adunări s-au discutat probleme ale agriculturii și programul pentru următorii cinci ani.
De această dată s-a anunțat că cei 2,7 mii de participanți la ședință vor dezbate principalele prevederi ale programului de dezvoltare economico-socială al Republicii Belarus până în anul 2025. "Oamenii trebuie să înțeleagă că principalele hotărâri ale Adunării populare pe întreaga Republică Belarus trebuie să răspundă la întrebarea ce va fi mâine, poimâine", a declarat pe 2 februarie președintele Aleksandr Lukașenko.
Șeful statului nu a anunțat planurile concrete, ci doar a amintit că este vorba "de o redistribuire a atribuțiilor, de o construcție de partid".
După cum a arătat Pavel Latușko, modificările la Constituție reprezintă unul dintre principalele obiective ale VNS, care "se citește printre rândurile declarațiilor și propunerilor" șefului statului. "Lukașenko vrea să transforme Constituția încă și mai mult pentru el însuși, pentru a lua de la popor chiar și imitația alegerii. Și toți din Republica Belarus înțeleg că acest lucru este ilegal: modificările la Constituție pot fi introduse numai cu acordul poporului, prin referendum", a spus, pentru "Kommersant", șeful Direcției Populare Anti-criză (NAU), adăugând că Lukașenko își dă seama că nu va mai câștiga niciun referendum.
O altă problemă care preocupă opoziția este posibila împuternicire a VNS cu împuterniciri semnificative de putere.
Pavel Latușko a menționat faptul că "Adunarea Populară din întreaga Republică Belarus din visele lui Lukașenko este un 'congres al PCUS 2.0', unde el însuși este secretar general pe viață". Lukașenko venea, într-adevăr, cu inițiativa extinderii atribuțiilor Adunării: "Dacă retragem unele responsabilități ale președintelui, acestea trebuie transmise undeva. Aceste prerogative nu sunt necesare în guvern și în parlament. Unde să le transferăm? Trebuie căutat un asemenea organ. Noi avem Adunarea Populară din întreaga Republică Belarus". Cu toate acestea, la scurt timp după aceasta președintele a hotărât să precizeze că VNS nu va avea "împuterniciri excesive".
În ansamblu însă, opoziția belarusă consideră că această adunare este nelegitimă și nereprezentativă. "Cel mai grăitor exemplu este faptul că delegații din VNS trebuie aleși, nu numiți de sus. Anul acesta nu au fost nici măcar o imitație de alegeri", a remarcat Pavel Latușko. Cu acest punct de vedere este de acord și Ambasada SUA în Republica Belarus, care a declarat: adunarea "în mod intenționat nu include pături largi ale populației, mișcarea de protest și liderii acesteia, inclusiv pe Svetlana Tihanovskaia și Consiliul de coordonare al opoziției".
Opoziția belarusă își ia zile libere
Cu toate acestea, autoritățile nu au ascuns niciodată că nu intenționau să lase opoziția radicală în facă parte din VNS. "Practic delegațiile sunt formate din oameni care sprijină cursul politic actual, care pledează pentru o țară puternică, nu doresc destrămarea acesteia", a declarat săptămâna aceasta premierul Republica Belarus, Roman Golovcenko. Acesta a subliniat că în Adunare trebuie exprimate diferite puncte de vedere, însă nu vor primi invitații "cei care au încălcat legea și se află deliberat de cealaltă parte, încălcând astfel legislația Republicii Belarus".
Totodată, autoritățile au anunțat deja că vor lua toate măsurile necesare pentru asigurarea securității Adunării. "Organele respective au un plan de acțiuni pentru toate cazuri. Cred că toată lumea a avut posibilitatea să se convingă că sistemul de apărare a ordinii din Republica Belarus este capabil să se opună oricăror încercări de destabilizare a situației din țară", a declarat primul ministru Golovcenko pe 2 februarie. Conducerea republicii este de părere că cetățeni belaruși sigur nu trebuie să dea ascultare apelurilor "să-și ia liber" pe 11 și 12 februarie.
Articol de Marina Kovalenko
Traducere: Rador