Opere de milioane de euro la Art Safari

Opere de milioane de euro la Art Safari

Publicul are ocazia unică de a admira cea mai valoroasă operă de artă europeană dintr-o colecție privată din România: „Tăietorul de lemne”, de Camille Pissarro.

Circa 100 de muzee și galerii de artă, un periplu de la arta de patrimoniu la arta contemporană, peste 350 de artiști români și străini, peste 1.000 de opere de artă, câteva mii de alte obiecte de colecție, o premieră pentru sfera culturală românească sunt doar o parte din surprizele pregătite de ART SAFARI – Pavilionul de Artă București. De ce ar alege publicul să viziteze Art Safari? Iată ce spune Alexandru Bâldea, managerul casei Artmark (foto jos). „Cred că acum, mai mult ca oricând, arta are nevoie de un impuls care să o situeze alături de știrile de ultimă oră și să fie prezentă în viețile oamenilor, așa cum este și firesc. Acest impuls este Art Safari Pavilionul de Artă București.

Publicul va vizita Art Safari nu numai datorită diversității ofertei culturale, a contactului nemijlocit cu artiști, a expozițiilor remarcabile de opere de artă românească importantă sau artă contemporană. Va veni pentru că Art Safari este un spațiu în care pot evada din cotidian, care prezintă frumosul societății românești și care te face să te simți mândru că vorbești aceeași limbă cu cei mai importanți ambasadori culturali, artiștii. Un spațiu fără conflicte, procese, perchiziții și condamnări, promisiuni deșarte sau tehnici de persuasiune”.

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: Există vreo operă surpriză pentru public, poate vreun artist străin celebru? Alexandru Bâldea: Da, chiar există. La ART SAFARI - Pavilionul de Artă București 2014, publicul se va întâlni cu ocazia unică de a admira cea mai valoroasă operă de artă europeană dintr-o colecție privată din România. Opera se numește „Tăietorul de lemne” și este realizată de Camille Pissarro, așa-numitul „decan” al pictorilor impresioniști. Specialiștii Sotheby’s au estimat pictura la 3 – 3,5 milioane de euro, o sumă impresionantă raportat la sumele tranzacționate pe piața din România. Alături de „Livada înflorită” (Muzeul Național de Artă al României) și „Portret de fetiță” (Muzeul Zambaccian) este una dintre cele trei picturi de Pissarro aflate în țară. Opera „Tăietorul de lemne” face parte din ansamblul de lucrări care marchează începutul perioadei impresioniste a lui Pissarro. Actualmente, capodopera se află într-o importantă colecție privată bucureșteană. Totodată, într-același stand, urmează a se expune o operă ceramică realizată de cea mai strălucită personalitate artistică a secolului XX, Pablo Picasso.

Sunteți singura casă de licitații care participă. Ce semnificație are acest pavilion, eveniment pentru o casă de licitații? Casa de licitații, la fel cum sunt și muzeele sau galeriile, reprezintă un jucător esențial pe piața de artă, tocmai prin această latură comercială, fără de care spațiul de circulație a valorilor culturale nu ar putea să evolueze. Dacă în 2008, când am început, conform declarațiilor de piață ale principalilor jucători de atunci, existau în piață cca. 200-300 cumpărători de artă, majoritatea colecționari cu vechime, la finele anului 2013, doar la cota casei noastre de licitații erau înregistrați aprox. 4.000 de participanți, în sensul de a fi cumpărat, măcar o dată, un obiect de artă sau de colecție de la noi, indiferent dacă prețul a fost de 50 de euro sau de sute de mii de euro.

Întrucât potențialul pieței de artă este cu mult mai mare, Artmark încearcă, din răsputeri, dar cu decență, să promoveze arta pe toate canalele și nu mă refer la evenimentele de vânzare, ci la implicarea în toate celelalte acțiuni care contribuie la conștientizarea și la apropierea educativă a artei și valorilor culturale în general de publicul larg. Spre exemplu, miercuri, 28 mai, organizează, împreună cu prințesa Marina Sturdza, la sediul BNR, un proiect de licitație caritabilă Art For Children, dedicat UNICEF. ART SAFARI Pavilionul de Artă București este o inițiativă care va apropia publicul de artă, de artiști și de tot ce înseammnă univers artistic, care cel mai probabil că va deschide apetitul unora pentru a achiziționa opere de artă și de a-și începe o colecție. Este decizia de a păși în viitorul pieței românești de artă. În mod cert, ART SAFARI Pavilionul de Artă București are o conotație favorabilă pentru casele de licitație, stimulând manifestarea gustului pentru frumos și preferințelor pentru artă.