Opera de trei parale

Opera de trei parale

Mulți oameni de cultură au reacționat negativ față de scandalul de la Opera Română din București, acțiunile angajaților de aici fiind privite ca un vodevil ieftin

Scandalul de la Opera Română a dus la demisia ministrului Culturii Vlad Alexandrescu. Prezența în toată această tevatură a stelei mondiale a baletului, Alina Cojocaru, și a logodnicului ei, Johan Kubborg, a internaționalizat scandalul. Povestea a fost relatată de New York Times și alte publicații.

Pe scurt, artiștii români angajați la Operă sunt nemulțumiți de salariile lor în comparație cu cele primite de colaboratorii străini aduși de cuplul Alina Cojocaru-Johann Kubborg. Mai sunt nemulțumiți și de faptul că viziunea modernă a Alinei Cojocaru nu corespunde cu viziunea lor. După două săptămâni de scandal, lui Vlad Alexandrescu i s-a cerut demisia din funcția de ministru al Culturii, pe motiv că nu a gestionat bine situația de la Operă.

Revolta intelectualilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul ministru și chiar președintele țării au crezut că s-a rezolvat problema. Numai că mulți intelectuali din România, dar și români plecați peste hotare s-au răzvrătit față de anihilarea lui Vlad Alexandrescu. Cei mai mulți spun că nu scandalul de la Operă e adevăratul motiv, ci tocmai reformele pe care acest ministru, într-un timp foarte scurt, reușise să le impună sau era pe cale să o facă. Sunt și viziuni contrare.

FOTO: Alina Cojocaru s-a lovit ca de un zid de reticența artiștilor de la Opera Română

„Unii dintre noi am jucat și în ziua în care am pierdut un părinte”

Actrița Oana Pellea are o mare nedumerire. „A fost legală greva la Operă?... E o instituție de stat. Angajații de la Operă sunt plătiți din Bugetul de Stat... Unii dintre noi am jucat și în ziua în care am pierdut un părinte... Spectatorii sunt stăpânii noștri, iar suspendarea unui spectacol din cauza unor lupte interne... nu o înțeleg. O instituție de cultură trebuie să rămână o instituție de cultură, iar luptele interne trebuie rezolvate până la ridicarea cortinei! Conflictele de orgolii, interese, putere dintre artiști... nu vor fi niciodată rezolvate peste noapte de niciun Ministru al Culturii... oricine ar fi el! Problemele sunt în sistem, în legislație... Or, tocmai sistemul și legislația a încercat să le schimbe domnul Vlad Alexandrescu...”.

Scriitorul Mircea Cărtărescu a reacționat și el: „Demisia lui Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al culturii arată că nu se mai poate face nimic împotriva rinocerizării instituțiilor noastre culturale. Degenerescența e deja prea adâncă și a atins fibra culturii românești. Semn rău, foarte rău, în consonanță cu toate disputele și scandalurile precedente”, spune scriitorul. Actorul Tudor Chirilă spune cu amărăciune: „De fapt, nu este vorba despre Operă (...). E vorba despre cultura română și de subminarea celulelor care încearcă să repare de către celulele infectate și care infectează. Atâta vreme cât nu înțelegem că trebuie să facem pasul de la o societate de aranjamente (sintagmă pe care am preluat-o de la Lucian Boia) la una de reguli nu o să ne fie bine, o să ne fie doar rău și vom privi amărâți la «elitele» care ne batjocoresc..

Regizorul Radu Afrim e mult mai aspru: „Cum e posibil să fie folosit atât de grosolan ca pretext pentru o demitere scandalul de la Operă ? Opera, toată lumea știe, o instituție putredă pe dinăuntru, cu oameni plini de orgolii mărunte și cu talente pe măsură, o operă de care n-a auzit nimeni în lume, o cloacă de scandalagii (...).”

Criticul de artă Pavel Șușară are o opinie inversă. „Sunt foarte curios cine a ieșit în stradă să-l susțină pe Vlad Alexandrescu, fiindcă în scurtul și nefericitul său mandat a făcut exact ce a făcut Obama în lumea arabă, a declanșat o «primăvară» care a suspendat toate anotimpurile. (...).”.

Susținere

Cei care îl susțin pe Vlad Alexandrescu au inițiat o petiție. Cum ministrul și-a dat demisia, petiția, probabil, nu-și va mai face efectul. Dar au semnat, printre alte mii, Dan Lungu, scriitor, Doina Hendre Biro (doctor la Sorbona), Gianina Cărbunariu, regizor, Ada Solomon, cineast, Celina Petrescu, Victor Eskenasy, scriitor, Vava Ștefănescu, coregraf Remus Azoiței, violonist, Irina Iamandescu, arhitect, și așa mai departe. Ieri, Vlad Alexandrescu a spus că a deranjat multe interese și s-a arătat măgulit de faptul că oamenii au ieșit în stradă să-l susțină. „Aveam un proiect cu Opera Română”, a încheiat el.

Tabăra pro-Kobborg, gata să părăsească scena

Dacă viitoarea conducere nu va găsi o soluție, Opera Națională din București riscă să piardă, pe lângă Johan Kobborg și Alina Cojocaru, încă 27 de artiști. Aceștia spun că nu se pot întoarce la ceea ce a fost înainte și că Opera nu va mai fi o oportunitate în carieră fără viziunea și provocarea artistică de acum. „E un conflict pornit de la râca cu directorul suspendat, Răzvan Dincă, iar Kobborg a fost adus de el”, explică Alice Minoiu, una dintre semnatarele petiției de susținere pentru coregraful danez. Balerina dezvăluie situațiile prin care a trecut. Părerile multor colegi s-au schimbat inexplicabil, iar oameni ce s-au bucurat de ajutorul Alinei Cojocaru sau a lui Kobborg, acum îl contestă. Surorile Alice și Marina Minoiu i-au rămas însă alături, pentru că, spun ele, a dat o șansă performanței.

„Cultura” ar putea avea repede un nou șef. Corina Suteu este în cărți.

„Cred că ar trebui să se renunțe la contractele pe viață, iar o comisie internațională să-i testeze pe artiști. Doar așa putem face performanță”, spune Alice, care subliniază că, de la venirea lui Kobborg, numărul spectatorilor de balet a crescut simțitor. „Dacă nu vor accepta întoarcerea lui și revenim la ce era înainte, plecăm mai mulți. Probabil, toți cei 27 care am semnat petiția. Cu vechea conducere, nu va mai exista provocare artistică și nici viziune”, a mai adăugat Alice Minoiu, pentru EVZ.

FOTO: Alice Miroiu spune că vechea conducere nu avea viziune artistică

Haos total la Opera din București!

Fără conducere, spectacolele se schimbă, zăpăcind atât plătitorii de bilet, cât și artiștii. Astfel, luni, balerinii se pregăteau pentru „Giselle”, miercuri au avut repetiții cu „Don Quijote”, iar ieri au fost anunțați că premiera să amână. Demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, a complicat și mai mult lucrurile. Dată fiind însă criza, „Cultura” ar putea să aibă repede un nou șef. Corina Șuteu, secretar de stat, ar putea fi noul ministru și va urma proiectele începute de Vlad Alexandrescu. Ca o confirmare, Șuteu s-a întâlnit ieri cu premierul Dacian Cioloș. Contactată de EVZ, Corina Șuteu a refuzat să facă declarații.