Festivalul de artă contemporană RAD ART FAIR, ediția a II-a, un eveniment al pasionaților de artă
- Cristian Raducanu
- 8 mai 2024, 16:49
În perioada 16-19 mai pasionații de artă contemporană pot participa la un evenimentul RAD ART FAIR dedicat în totalitate iubitorilor de frumos. Ajuns la a doua expoziție, evenimentul se va desfășura la Hotelul Caro din Capitală. Vizitatoriii au la dispozției patru zile pentru a admira cele 25 de galerii și spații expoziționale.
RAD ART FAIR un eveniment al pasionaților de artă
Vor fi expuși peste 90 din cei mai relevanți artiști români ai momentului, de la prezențe tinere ce provoacă status quo-ul prin experiment și rezistență, până la artiști ce și-au început activitatea în anii ‘70 și au contribuit la fondarea scenei de artă din România.
Numărul galeriilor participante în acest an este în creștere cu 25% față de anul trecut, iar 11 galerii participă pentru prima dată. Galeriile participante în acest an RAD Art Fair sunt: 2/3 galeria, Atelier 35, Biju, Cazul 101, Diptych, G15 Design, IOMO, Ivan, Jecza, Laborna, Lutnița, NEW NOW, Plan B, Gregor Podnar, Galeria Posibilă, Anca Poterașu, Relicvar, Galeria Romană, Sabot, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit, Catinca Tabacaru, Zina.
Cele mai prestigioase galerii de artă contemporană
Inițiativa RAD își propune să consolideze și să promoveze scena artistică locală, aducând împreună artiștii și galeriile de renume din România, alături de cei mai activi curatori și colecționari români și internaționali. Relevanța și energia constructivă a evenimentului a fost dovedită și prin prezența a peste 6.000 de persoane care au vizitat ediția din 2023.
„Dacă întrebi cunoscătorii de artă contemporană din România, toți îți vor spune că RAD ART FAIR 2023 a fost momentul T0 pentru piața de artă contemporană din țară. A fost prima oară în istoria țării când majoritatea galeriilor de prestigiu s-au unit sub același acoperiș și au consolidat ecosistemul lumii artei prin prezența unei mase critice de artiști, colecționari, curatori și scriitori Români”. (Catinca Tabacaru, co-director)
Sub direcția artistică a Catincăi Tabacaru și a Danielei Pălimariu, RAD FAIR 2024 este organizat de cele 9 galerii fondatoare, care se numără printre cele mai prestigioase și vizibile din România: Cazul101, Jecza, Plan B, Galeria Posibila, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit, și Catinca Tabacaru.
Vânzări de peste 250.000 de euro
Printre noutățile acestei ediții se numără expoziția RAD Design ce aduce în prim plan obiecte de design în serie limitată (collectible design), precum și simpozionul dedicat dialogului între curatori români și internaționali, RAD Curatorial.
„Metodologia colaborativă a proiectului este ceea ce îl face singular: este un modus operandi imperativ pentru complexitatea la care a ajuns deja scena de artă din România. Una din cele mai mari provocări a fost aceea de a aduce împreună, lucrând umăr la umăr, atât de multe personalități puternice, care, de ani buni, construiesc scena din România și sunt și cele mai recunoscute pe plan internațional”. (Daniela Pălimariu, co-director)
Ediția din 2023 a demonstrat, contrar prezumției generalizate, că în România există un interes viu pentru colecționarea operelor de artă contemporană. În cele patru zile de târg, galeriile participante au realizat, cumulat, vânzări, de peste un sfert de milion de euro. Acest succes a dus la o schimbare de paradigmă în viziunea scenei de artă asupra propriului potențial de piață.
Ce puteți vedea
RAD invită atât colecționarii cu experiență, cât și pe cei ce au descoperit de curând această pasiune, să intre în dialog direct cu artiștii și galeriile, dar și unii cu alții, pentru a aprofunda înțelegerea lumii artei și a descoperi puterea operelor de artă pentru dezvoltarea personală, dar și a lifestyle-ului asociat statutului de colecționar.
Pe parcursul celor 4 zile de târg, publicul va avea acces la o diversitate de activități menite să consolideze și să împrospăteze comunitatea din jurul evenimentului, să educe și să apropie publicul larg de arta contemporană prin mediere culturală, creând, în același timp, legături pe termen lung între cei investiți în această comunitate.
- 25 de Galerii ce vor introduce publicului cei peste 90 de artist romani si internationali expozanti în cadrul RAD FAIR 2024. O atenție deosebită va fi oferită prezentărilor Solo/Duo (cu câte unul sau maxim doi artiști în dialog), cu scopul de a oferi o înțelegere mai profundă a practicii artistice;
- 6 Discuții publice axate pe piața și scena de artă regională cu experți naționali și internaționali;
- 30+ lucrări în Parcul de Sculpturi ocupând un spațiu de 5000 mp pe marginea lacului, cu acces gratuit, timp de o lună (9 mai - 9 iunie);
- 20+ opere de Collectible Design, parte de expoziția RAD Design curatoriată de Adela Maria Marius, fondatoare Epretext;
- 50+ lucrări în ediție limitată la secțiunea RAD Editions, cu prețuri începând de la 100 euro. RAD Kids, programul educațional ce oferă zilnic ateliere cu artiști vizuali.
20 de curtatori din 10 țări
RAD Curatorial ce reunește 20 de curatori din 10 țări într-o serie de discuții aplicate pe contextul regional; OFFSITE RAD, o serie circuite artistice în București, cu expoziții, proiecte, și evenimente speciale în timpul RAD Fair. În colaborare cu diferite entități private, RAD va oferi 10 premii de achiziție din cele peste 300 de lucrări expuse.
RAD ART FAIR se așteaptă să atragă la ediția din 2024 peste 9500 de vizitatori, dintre care 1800 VIP și profesioniști. Parcul de Sculptură cu vizitele gratuite timp de o lună, își propune să aducă arta mai aproape de publicul larg, anticipând peste 10.000 de vizitatori.
Parteneri
În urma succesului de anul trecut, începând cu 2024, Banca Transilvania este presenting partner al RAD Art Fair, o colaborare ce își propune să contribuie pe termen lung la dezvoltarea scenei de artă contemporană din România. În același timp, RAD continuă parteneriatele cu Bog’Art, BMW, EUNIC, CARO, Liliac, BoConcept, Cloud Mountain Coffee, Carlsberg, Blanc și LUMA.
RAD ART FAIR invită pasionații de artă să descopere și să se inspire din diversitatea și creativitatea scenei contemporane, într-un spațiu dedicat întâlnirilor culturale și dialogului artistic. Mai multe informații pot fi regăsite pe website-ul oficial radartfair.com.