Opera a iesit in strada

Opera a iesit in strada

Aproape 3.000 de spectatori au fredonat arii celebre sambata seara, la primul concert in aer liber al Operei Nationale din Bucuresti.

Fie ca gusta sau nu genul liric, circa 3.000 de bucuresteni s-au oprit din mers in fata Operei Nationale din Bucuresti (ONB) sambata seara, la primul concert in aer liber al institutiei.

Spectacolul gratuit „Promenada Operei” i-a intretinut pe spectatorii mai putin familiarizati cu muzica clasica cu arii celebre din „Tosca”, „Faust”, „La Traviata”, „Carmen”, „Trubadurul” sau „Carmina Burana”. Asezati pe paturi, pe scaunele sau pe iarba din parc, bucurestenii au ascultat cuminti doua ore, iar la final au bisat.

Pe scena improvizata in fata cladirii a fost asamblat elegant tot „arsenalul” Operei, de la instrumentisti la artistii din cor. Cei care au ajuns ceva mai tarziu de 21.00 - ora la care dirijorul Iurie Florea a ridicat bagheta pentru prima arie din program - si n-au mai prins locuri pe scaune au putut urmari concertul pe doua ecrane uriase amplasate lateral.

„Promenada” dupa modelul european

Evenimentul, finantat de  Ministerul Culturii si Cultelor, este conceput ca o avanpremiera la spectacolul „Viva Opera”, pe care ONB il va sustine in octombrie, la Sibiu, in cadrul „Galei de Opera” din 15-21 octombrie. „Maratonul” de muzica clasica va mai gazdui spectacole ale Operei de Stat din Viena si ale Academiei Baroce Europene din Ambronay.

Dupa cum a precizat ministrul Adrian Iorgulescu, cel care a deschis evenimentul, „promenadele Operei” se vor relua, dupa modelul marilor institutii de gen din Europa - Operele din Londra, Paris, Roma sau Berlin - care organizeaza in mod obisnuit spectacole in aer liber. Menite a face genul liric accesibil unui public cat mai divers, acest tip de concerte le-a adus popularitatea unor tenori precum Lucian Pavarotti sau Placido Domingo.

„Cand am inceput pregatirile pentru acest concert in aer liber ne-am gandit la o prezenta numeroasa din partea publicului. Cu toate acestea, cei peste 3.000 de oameni care au umplut aleile Parcului Operei au depasit si cele mai optimiste asteptari ale noastre”, a subliniat Catalin Arbore, directorul ONB.

Arii celebre, pe gustul tuturor

Intreg repertoriul a fost gandit pentru a atrage spectatorul care nu cumpara de obicei bilete la Opera: arii celebre, din opere la fel de celebre, ca „Nunta lui Figaro” de Mozart, „Trubadurul”, „La Traviata” si „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, „Cenusareasa” de Gioachino Rossini, „Tosca” si „Boema” de Giacomo Puccini, „Faust” de Charles Gounod, „Carmen” de Georges Bizet sau „Carmina Burana” de Carl Orff.

„Prezenta numeroasa este un semn ca potentialul publicului iubitor de opera este in crestere. Acest lucru ne obliga sa ne adaptam repertoriul in functie de acest segment de public, sa venim in intampinarea lui cu spectacole care sa-l bucure”, este de parere directorul Operei.

Solistii din concert, printre care Oana Andra, Mariana Colpos, Felicia Filip, Pompeiu Harasteanu sau Ionut Pascu, au primit la final buchete de flori si au ciocnit o cupa de sampanie.

Una dintre mizele acestei initiative, spune directorul Arbore, este si atragerea spectatorului de rand in sala Operei: „Il asteptam pe spectatorul anonim, pe care l-am vazut pentru prima data  aseara, si in sala, acolo unde conditiile acustice sunt la inaltime”.

Ne puteți urmări și pe Google News