ONU nu a rezolvat deocamdată criza cerealelor. Putin nu vrea să îşi dea acordul pentru transportul în siguranţă al cerealelor din Ucraina

ONU nu a rezolvat deocamdată criza cerealelor. Putin nu vrea să îşi dea acordul pentru transportul în siguranţă al cerealelor din Ucraina Sursa foto: Kremlin

Criza alimentară mondială se adânceşte, iar Uniunea Europeană şi SUA încearcă să ajungă la un compromis cu Rusia pentru a fi reluat, în ritm normal, exportul de cereale.

Milioane de tone de cereale rămân în continuare blocate în Ucraina. ONU derulează, de mai multe săptămâni, negocieri aprinse cu Moscova pe această temă, dar Vladimir Putin nu pare, deocamdată, deloc dornic să permită ieşirea în siguranţă din porturi a cerealelor ucrainiene. Liderul de la Kremlin se opune până în prezent şi revenirii îngrăşămintelor ruseşti pe piaţa internaţională largă.

Tom Vilsak, secretarul american pentru agricultură, a solicitat Moscovei să îşi reconsidere poziţia şi să nu exacerbeze criza alimentară, care afectează mai ales continentele african şi asiatic. „Rusia trebuie să acţioneze imediat pentru a deschide aceste porturi şi a pune capăt acestui război. Acesta este un lucru foarte serios şi nu trebuie să utilizăm hrana ca pe o armă” a declarat, vizibil enervat, Vilsak.

Moscova dă vină pe occidentali

Ruşii se apară şi aruncă întreaga vină în cârca occidentalilor. Ambasadorul rus de la ONU, Vasili Nebenzia, afirmă, pe un ton categoric, că sancţiunile economice impuse de europeni şi de americani împotriva Rusiei sunt cele care au declanşat această criză alimentară majoră.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se încearcă să se pună această greşeală pe seama Rusiei, cu afirmaţii nefondate privind bombardamente asupra unor depozite de cereale şi blocade a exporturilor de cereale. Nu există niciun obstacol în această privinţă din partea noastră” a luat în derădere diplomatul rus acuzaţiile lansate de occidentali.

Borell îi cere lui Putin să repună pe piaţă produsele agricole ruseşti

Înaltul Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe şi Securitate, spaniolul Josep Borrell, a atras totuşi atenţia imediat că seturile de sancţiuni economice nu vizează nici hrana şi nici îngrăşămintele.

„Sancţiunile UE nu sunt cauza penuriilor alimentare. Ele vizează capacitatea Kremlinului de a finanţa agresiunea militară, nu desfăşurarea unui comerţ legitim. Sancţiunile nu interzic importul şi exportul de produse agricole ruseşti, nici de îngrăşăminte şi nu interzic nici plata pentru aceste exporturi ruse” a explicat experimentatul şef al diplomaţiei europene.

Preşedintele american, Joe Biden, a propus, în această situaţie alarmantă, construirea de urgenţă a unor silozuri în Polonia, în care urmează să fie depozitat grâul produs în Ucraina.