Omul, între marea minciună și Marele Adevăr. Vasile Bănescu: „Biserica va fi trecută printr-un tip de asalt, care se va înteți”

Omul, între marea minciună și Marele Adevăr. Vasile Bănescu: „Biserica va fi trecută printr-un tip de asalt, care se va înteți”

Ce se află în spatele atacurilor asupra Bisericii Ortodoxe Române? Ce se urmărește, cu adevărat?

Omul, între marea minciună și Marele Adevăr. Vasile Bănescu: „Biserica va fi trecută printr-un tip de asalt, care se va înteți”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române a încercat să explice, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro, ce se află în spatele acestor atacuri care țintesc înlocuirea unor valori cu non-valori.

„Bun, ne iau Biserica, ne iau Istoria, ne iau Școli, ne iau Sănătate, că ne iau și Sănătate, în vederea a ce? De fapt, ce urmăresc ăștia?”, a fost întrebarea justificată a lui Mirel Curea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasile Bănescu: „Ideologia detestă Cerul!”

„E o întrebare foarte bună și e o întrebare pe care și-o pun mulți. Există o singură ideologie în modernitate, pentru că și comunismul și fascismul se reclamă de la o singură rădăcină: socialismul. Analizat genial de Dostoievski și de alți mari gânditori profetici.

Acest socialism e prin natura lui adversarul creștinismului. Ideologia detestă Cerul! Ideologia e într-o ceartă permanentă cu stabilitatea, cu forme sau întrupări ale Binelui. Care, în mod providențial, au crescut în istoria umanității. Există lucruri stabile care mențin o societate coagulată.

Socialismul și-a propus să incendieze acest tip de societate. Și-a propus să șteargă cultura și civilizația fondate  pe un tip de paternitate spirituală. Pe paternitatea spirituală creștină.

Așa a apărut, ulterior celor două totalitarisme, pentru că comunismul economic evident era unul instalat deja, dar a apărut celebra așa-zisa Școală de la Frankfurt, un grup de gânditori, nu nevaloroși, pentru că sunt nume mari, ci din păcate locuiți de această ideologie a socialismului, care au infestat prin cărțile lor, prin gândirea lor spații universitare în America, în Europa.

A crescut încet, încet această formă de gândire care privilegiază aparent lucruri bune: libertate, modernitate, denunțarea unor lucruri poate reprobabile din trecut. Totul, pe fondul unei modernități care are un început sângeros - Revoluția Franceză - , deificarea rațiunii, blamarea Creștinismului și a Bisericii – Catolice, evident, inițial, Ortodoxe, ulterior.

Toate aceste lucruri au coagulat un tip de gândire în care Biserica și Creștinismul, în mod reflex și programatic, sunt asociate cu lucruri revolute, cu lucruri care ne stingheresc libertatea”, a explicat Vasile Bănescu.

„Se urmărește infestarea minții noastre cu ideea că n-avem nevoie de Dumnezeu!”

Lucian Blaga spunea atât de frumos în una dintre poeziile sale:

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii şi nu ucid cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc în calea mea în flori, în ochi, pe buze ori morminte

Din păcate, omul contemporan a început să strivească această corolă de minuni. Mai mult de atât, este îndemnat, orientat, premiat și învățat să distrugă „corola de minuni a lumii”.

Omul renunță fericit la Marea taină a Libertății sale, ștergând cu radiera tot ce a fost înainte și rescriindu-și, într-o lume virtuală, o lume în care nu există limite, nu există sfială, nu există bună-cuviință. O lume în care el însuși este Alpha și Omega.

„Încrederea în Biserică e mare, dar lumea cunoaște foarte puține lucruri despre ce înseamnă spațiul Bisericii. În care, tocmai, nu ți se stingherește libertatea cu nimic. Pentru că nu poate fi o libertatea mai consistentă decât aceea în care tu te micșorezi cumva pe tine, în fața majestății divine. În care tu îți recunoști limitele. În care tu alegi liber să faci Binele. Marea taină a Libertății.

Ce se dorește prin acest curent? Ștergerea culturii și civilizației despre care vorbim. Există deja noțiunea de Cancel Culture. Înlăturarea statuilor pe criterii rasiste. Eliminarea tablourilor din Universități ale marilor scriitori, cărora li se găsește un nod în papura operei. Lucruri absurde, dictate de această corectitudine politică.

Ce se urmărește? Crearea unui tip de om absolut manipulabil, fără repere, care nu se mai poate opune unui tip de gândire nouă, destructivă, a unor valori care nu pot fi înlocuite cu altele.

Pentru că e utopic să crezi că după două milenii de gândire europeană, transatlantică, omul de astăzi, fascinat de transumanism de exemplu, ar putea găsi ceva mai bun, ceva mai profund sănătos, decât gândirea de sorginte creștină. Nu există ceva superior, asta e foarte clar!

Inclusiv asta se urmărește: infestarea minții noastre cu ideea că omul își este sieși suficient. Că n-avem nevoie de Dumnezeu!”, a dezvăluit atât de profund purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române.

Omul, între marea minciună și Marele Adevăr

„Se vorbește despre eutanasierea morții în transumanism. Se vorbește despre augmentarea minții noastre și conectarea ei la un computer. Se vorbește despre lucruri fascinante pentru tineri. Dar celor care cunosc cultura fondată pe gândirea biblică, gândirea creștină, gândirea iudeo-creștină, le sună cunoscut în urechi acest cuvânt „Nu veți muri!” E primul cuvânt al diavolului adresat omului, când a fost mințit.

Marea minciună că nu vom muri. Marea minciună că n-avem nevoie de Dumnezeu. Marea minciună că n-avem nevoie de cultură, n-avem nevoie de ierarhie, n-avem nevoie de repere. Totul e o mare minciună.

(...) Biserica nu poate fi înfrântă, pentru că este a lui Cristos. Dar, biserica va fi trecută printr-un tip de asalt, care se va înteți, după părerea mea. Dar, atâta vreme cât ne ancorăm în Adevăr, atâta timp cât avem conștiința împăcată că mărturisim lucruri curate, validate, repet, de istorie, de jertfa unor oameni, de sângele a milioane de oameni care și-au dat viața pentru aceste valori..., atunci cred totuși că putem să rămânem fermi.

Trebuie să ne luăm crucea în spinare și să o ducem. E îndemnul lui Cristos. Crucea înseamnă și dragoste. De fapt, înseamnă în primul rând Dragoste. Pentru că nu te poți jertfi pentru celălalt în absența unei iubiri. Nu e posibil. Măcar să ne pese”, a mai spus Vasile Bănescu.