„O soluţie miraculoasă pentru COVID-19 ” este posibil să nu fie descoperită niciodată, în ciuda speranţelor mari legate de dezvoltarea unui vaccin, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţîi (OMS). Potrivit OMS, drumul spre normalitate va fi lung.

Peste 18,14 milioane de persoane din lumea întreagă au fost infectate cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, 688.000 au murit, potrivit unui bilanţ al jurnaliştilor de la Reuters. Acest lucru în contextul în care mai multe ţări care credeau că au depăşit cea mai gravă perioadă a pandemiei de COVID-19 se confruntă în prezent cu o creştere a numărului de cazuri.

Apel către toate statele lumii

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi directorul departamentului de urgenţe din cadrul OMS, Mike Ryan, au  făcut un apel către toate statele lumii. Ei au cerut ca acestea să adopte mai strict o serie de măsuri sanitare. Printre ele sunt purtarea de măşti de protecţie, distanţarea socială, spălatul pe mâini şi testarea populaţiei.

„Mesajul nostru către oameni şi către guverne este clar: ”Faceţi cu toții toate aceste lucruri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Totuşi, nu există nicio soluţie miraculoasă în acest moment” 

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă desfășurate virtual la sediul OMS din Geneva. Potrivit acestuia, măştile sanitare ar trebui să devină un simbol al solidarităţii în lume.

„Mai multe vaccinuri se află acum în faza 3 a unor studii clinice. Sperăm cu toţii că vom avea câteva vaccinuri eficiente. Care să îi ajute pe oameni să nu se infecteze. Totuşi, nu există nicio soluţie miraculoasă în acest moment. Este posibil că ea să nu fie găsită niciodată”, a adăugat directorul OMS.

Potrivit lui Mike Ryan, ţările cu o rată mare de transmitere virală, inclusiv Brazilia şi India, trebuie să se pregătească pentru o bătălie importantă.

„Drumul spre ieşirea din pandemie este lung şi necesită un angajament susţinut”, a spus directorul OMS.

Directorul general al OMS le-a îndemnat pe femeile care au devenit mame să continue să îşi alăpteze bebeluşii, chiar dacă au fost diagnosticate cu COVID-19. El a spus că, în cazurile lor, beneficiile depăşesc substanţial riscurile de infectare, potrivit agerpres.ro.