OMS consideră "foarte îngrijorătoare" creșterea transmisiei coronavirusului în ultimele săptămâni în Europa

OMS consideră "foarte îngrijorătoare" creșterea transmisiei coronavirusului în ultimele săptămâni în Europa

20 MINUTOS (Spania), 30 august 2021 - Regiunea europeană a raportat 64 de milioane de cazuri și 1,3 milioane de decese de la începutul pandemiei.

Luni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a considerat că este "foarte îngrijorătoare" creșterea răspândirii coronavirusului experimentată în ultimele săptămâni în Europa, situație agravată de rata scăzută de vaccinare în grupurile prioritare din unele țări ale continentului.

Creșterea incidenței noilor cazuri se datorează prezenței mai mari a variantei Delta, mai contagioasă, reducerii restricțiilor și creșterii călătoriilor, a argumentat OMS.

"Trebuie să fim fermi în menținerea multiplelor linii de protecție, inclusiv vaccinarea și măștile. Vaccinurile reprezintă calea de a redeschide societățile și de a stabiliza economiile", a declarat directorul OMS-Europa, Hans Kluge, într-o conferință de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cele 53 de țări care alcătuiesc regiunea europeană a OMS, 33 au înregistrat o creștere de 10% a incidenței în ultimele 14 zile și mai multe înregistrează o creștere a internărilor și deceselor spitalicești, care ar putea crește până la 236.000 până la 1 decembrie, potrivit celei mai recente proiecții.

64 de milioane de cazuri de coronavirus

Regiunea europeană a raportat 64 de milioane de cazuri și 1,3 milioane de decese de la începutul pandemiei, potrivit ultimelor cifre ale OMS. Kluge a subliniat că aproape jumătate din populația regiunii europene a OMS a finalizat vaccinarea, dar a regretat că în ultimele șase săptămâni procesul a încetinit din cauza lipsei accesului la vaccinuri în unele țări și a lipsei de acceptare în altele.

"Există o nevoie clară de creștere a producției, de distribuire a dozelor și de îmbunătățire a accesului la vaccinuri în statele membre pentru a putea oferi o serie completă de vaccinuri populației", a spus Kluge.

OMS și-a reiterat solicitarea ca guvernele europene să deschidă școlile, astfel încât copiii să poată urma cursuri față în față în anul şcolar 2021-2022, recomandându-le să aplice măsuri preventive pentru a minimiza riscul de contagiune a coronavirusului.

Printre măsuri, OMS menționează să li se ofere cadrelor didactice și altor angajați posibilitatea vaccinării, lucru care ar trebui făcut și de către școlarii de peste doisprezece ani care suferă de orice boală sau afecțiune care îi face deosebit de vulnerabili în cazul contractării Covid-19.