Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat vineri că se așteaptă să vadă o creștere a numărului de oameni care se confruntă cu „provocări severe de sănătate mintală” în următoarele câteva luni.
Dr. Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a reiterat într-o declarație că pandemia globală a dus la o criză în creștere a sănătății mintale pe vechiul Continent, cu un impact „pe termen lung și de mare anvergură”.
El a avertizat că sănătatea mintală „va fi agravată de anxietăți, care apar adesea în timpul iernii și al sărbătorilor”
„Ne așteptăm să vedem un număr mai mare de oameni care se confruntă cu provocări mai severe de sănătate mintală în lunile următoare, pe măsură ce realitatea acestei experiențe va avea loc”, a adăugat el.
Într-un sondaj efectuat în 25 de țări dezvoltate în timpul primului val de pandemie din primăvară și publicat de Comisia Europeană, 28% dintre respondenți au declarat că se simt singuri și 27% au spus că au simțit depresie sau anxietate.
În lunile de iarnă se observă în mod tradițional o creștere a problemelor de sănătate mintală la persoanele care suferă de tulburare afectivă sezonieră, o formă de depresie care, într-un an normal, afectează aproximativ 5% din adulții din SUA, potrivit Asociației Americane de Psihiatrie ( APA).
Tulburarea este legată de dezechilibrul biochimic din creier provocat de orele de zi mai scurte și de lumina soarelui mai scăzută. Organizația a subliniat că simptomele pot fi tulburătoare și pot interfera cu funcționarea zilnică.
În prezent, Europa luptă împotriva unui al doilea val de pandemie și există diferite niveluri de restricții, inclusiv blocaje. Oamenii sunt în general rugați să restricționeze călătoriile, să rămână acasă și să vadă cât mai puțini oameni posibil.
Dr. Kluge a cerut ca autoritățile să ofere servicii specializate de îngrijire și sprijin pentru cei mai afectați și să promoveze servicii de îngrijire a sănătății mintale în comunitățile în care "provocările legate de sănătatea mintală rămân profund stigmatizate.
În acest sezon al dăruirii, protejarea propriei noastre sănătăți mintale și a bunăstării este unul dintre cele mai bune cadouri pe care le putem oferi
Cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, care vor fi foarte diferite în acest an, dr. Kluge a recomandat: „Cel mai sigur lucru acum este să rămâi acasă”.
Şi continuă: „Familia mea, inclusiv eu și părinții mei în vârstă, am luat decizia dificilă de a petrece vacanțele separat și acasă. Mă consolez cu ideea că anul viitor putem spera să fim din nou împreună”.
În Anglia, autoritățile permit adunării a până la trei familii de Crăciun, au cerut petreceri „mai mici, mai scurte”. Restricţiile în Franța urmează să fie ridicată în ziua de Crăciun, unde până la șase adulți vor putea sărbători împreună.
Autoritățile germane au solicitat, de asemenea, ca contactele să fie menținute la minimum pe perioada vacanței. Cu toate acestea, Italia interzice oamenilor să părăsească orașul natal în ziua de Crăciun, potrivit celor relatate de euronews.