Evenimentul Zilei > International > OMS: AstraZeneca rămâne un vaccin fundamental, iar suspendarea sa în Africa de Sud este îngrijorătoare
OMS: AstraZeneca rămâne un vaccin fundamental, iar suspendarea sa în Africa de Sud este îngrijorătoare

OMS: AstraZeneca rămâne un vaccin fundamental, iar suspendarea sa în Africa de Sud este îngrijorătoare

EURONEWS. În lupta împotriva COVID-19 și într-o fază delicată pentru campania de vaccinare, sosește o recomandare importantă: vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea Oxford și de AstraZeneca rămâne un mijloc important pentru combaterea pandemiei, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a subliniat că poziția este împărtășită de partenerii Covax.

Precizarea OMS a venit după îndoielile ridicate de un studiu britanic cu privire la eficacitatea vaccinului împotriva variantei sud-africane și asupra formelor ușoare ale virusului. Potrivit Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, știrile vehiculate în aceste zile sunt îngrijorătoare, dar trebuie verificate.

„Pe lângă studierea pacienților mai tineri și fără patologii, trebuie să înțelegem dacă vaccinul AstraZeneca rămâne eficient în prevenirea bolilor mai grave. Este absolut esențial să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție în cel mai eficient mod”.

Sunt aproape 337,2 milioane de doze de vaccin, pe care Covax intenționează să le trimită în 145 de țări până în prima jumătate a anului 2021. Africa de Sud, în schimb, după cum informează diferite agenții, a decis suspendarea temporară a administrării vaccinurilor produse de AstraZeneca. Vaccinul Johnson & Johnson va fi distribuit în locul său.

Potrivit unui cercetător, serul J&J este capabil să protejeze împotriva formelor grave și a morții în caz de contaminare cu varianta sud-africană. În plus, se poate administra o singură doză a acestuia și poate fi păstrat într-un frigider normal.

Între timp, în Regatul Unit, principala îngrijorare rămâne varianta identificată în Kent, care pare să fie foarte contagioasă și, potrivit unor scurgeri de informaţii științifice, s-ar putea sustrage anticorpilor produși de vaccin sau de o infecție anterioară, prin schimbarea formei.

OMS: AstraZeneca rămâne un vaccin fundamental, iar suspendarea sa în Africa de Sud este îngrijorătoare

Această mutație a fost găsită în mai multe eșantioane ale variantei Kent și, prin urmare, îngrijorează foarte mult oamenii de știință de la SAGE, grupul științific britanic pentru situații de urgență. La Manchester, surse guvernamentale au anunțat începerea unui val de teste „din ușă în ușă”, care vor fi oferite pentru 10.000 de persoane din anumite zone ale orașului.

Între timp, virusul continuă să se extindă. Avertismentele rămân întotdeauna aceleași: utilizarea măștii, distanțarea fizică. În Franța regulile devin mai stricte. Începând din această săptămână, tot personalul din școli și elevii vor trebui să poarte doar măști de categoria 1. Măștile de pânză sunt interzise, ​​deoarece nu ar fi eficiente împotriva răspândirii noilor variante. Și, apoi, spațiile trebuie aerisite bine timp de cel puțin 10 minute în fiecare oră.

În Italia, după lucrătorii din domeniul sănătății, campania de vaccinare intră în faza de administrare la populația de peste 80 de ani. Pentru programări, fiecare regiune se organizează în mod diferit. În cursa pentru vaccinuri, Europa privește acum cu interes și la Sputnik V produs de Rusia, dar numai cu aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente. (Rador)

https://it.euronews.com/2021/02/09/oms-astrazeneca-resta-un-vaccino-fondamentale-preoccupa-la-sospensione-in-sudafrica