OMS anunță că există și țări fără Covid-19. Puțini au auzit de Nauru sau de capitala Funafuti

OMS anunță că există și țări fără Covid-19. Puțini au auzit de Nauru sau de capitala FunafutiSursa: Pixabay

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au anunțat recent care sunt țările în care nu a fost raportat niciun caz de Covid-19. Mai departe vom afla amănunte inedite despre unele dintre cele mai exotice țări din lume.

Conform OMS, Tuvalu este una dintre țările neatinse de Covid-19, teribila boala infecțioasă care a speriat omenirea. În prim-lan este o țară insulară în Polinezia, situată în partea central-vestică a Oceanului Pacific, la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia.

Tuvalu este formată din patru insule coraliene și 5 atoli și este statul independent cu cei mai puțini locuitori, după Vatican și Nauru. De asemenea, este cel de al patrulea stat ca suprafață după Vatican, Monaco și Nauru.

În limba tuvaluană, Tuvalu înseamnă „opt stau uniți″. Până în 1976, Insulele Tuvalu erau cunoscute sub numele de Insulele Ellice. Ele sunt alcătuite din 6 atoli și 3 insule recifale care se desfășoară pe 676 km într-un spațiu oceanic (ape teritoriale) de 1,3 mil. km².

foto: commons.wikimedia.org - Tuvalu

Altitudinea maximă din Tuvalu este de 4,6 metri (n.r. – pe insula Niulakita), iar singura aglomerație urbană din Tuvalu este Fongafale. Din cauza schimbărilor climatice, ministrul de Externe a susținut o conferință de presă în apă.

foto: commons.wikimedia.org - Tuvalu

A fost un gest prin care a dorit să atragă atenția asupra situației critice în care se află țara lui, care riscă să fie înghițit de ape. Din 1993 şi până acum, nivelul apelor a crescut în Tuvalu cu jumătate de metru.

Funafuti este capitala statului Tuvalu

Covid-19 nu a ajuns nici în Republica Nauru, o țară cu 10 mii de locuitori situată în teritoriul micronezian al Pacificului de Sud. Conform observatornews.ro, ea poate fi traversată la pas într-o singură zi. Nauru este cea mai mică țară insulară din lume, având o suprafață de doar 21 km².

De asemenea, este singurul stat din lume fără o capitală desemnată oficial. Nauru a fost anexată și numită colonie de Germania la sfârșitul secolului al XIX-lea. Insula a fost ocupată de Japonia în Al Doilea Război Mondial, iar apoi a intrat sub mandatul Ligii Națiunilor.

Nauru și-a câștigat independența în 1968 și a devenit mare exportaatoare de fosfați încă din 1907, când compania Pacific Phosphate și-a început activitatea aici.

Nauru a fost polul bogăției la un moment dat

foto: commons.wikimedia.org - Nauru

Datorită exploatărilor, Nauru a devenit în scurt timp statul independent cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume în perioada de sfârșit a anilor 1960, începutul anilor 1970.

Odată cu terminarea rezervelor, guvernul a trebuit să recurgă la metode neobișnuite pentru a obține venituri, așa că în anii 1990, Nauru a devenit paradis fiscal și centru al spălării banilor.

La 15 decembrie 2009, Nauru a devenit a patra țară care a recunoscut independența republicii autonome Abhazia. O zi mai târziu a urmat recunoașterea Osetiei de Sud, regiuni ale Georgiei care au fost de facto independente încă din prima jumătate a anilor 1990 și recunoscute ca atare de Rusia după războiul ruso-georgian din vara lui 2008.

foto: commons.wikimedia.org - peisaj din Nauru

Se pare că această decizie a fost răsplătită cu aproximativ 50.000.000 de dolari americani din partea Rusiei. Altfel, Tonga, Kiribati şi insula Sfânta Elena apar şi pe lista locurilor fără Covid-19.

Ne puteți urmări și pe Google News