OMS avertizează: țările occidentale vor prelungi pandemia! Probleme majore pentru țările sărace
- Cristina Stancu
- 24 decembrie 2021, 09:42
Covid-19 s-ar putea răspândi și mai mult în țările în curs de dezvoltare, având în vedere noile mutații ale virusului. Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că noile programe din țările occidentale vor prelungi inevitabil pandemia de Covid.
În timpul unei conferințe de presă, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a declarat că actualele programe de stimulare promovate de toți liderii de la Boris Johnson și Joe Biden până la Emmanuel Macron și Olaf Scholz sunt doar o „pătură”.
A treia doză de vaccin a arătat rezultate privind protecția împotriva simptomelor grave de Covid și a variantelor precum Delta și Omicron și pentru a încetini numărul de spitalizări din cauza infecțiilor cu Covid-19.
Cu toate acestea, OMS spune că doze mari de vaccinuri au fost ținute în țările occidentale pentru a fi folosite pentru cea de-a treia doză, în loc să fie trimise în țările în curs de dezvoltare unde sunt necesare primele doze.
Dr. Adhanom Ghebreyesus a spus: „Nici măcar o țară nu își poate accelera ieșirea din pandemie. Cea de-a treia doză nu înseamnă că îți poți continua sărbătorile fără a fi nevoie și de alte măsuri de protecție”, a declarat acesta potrivit Express.co.uk.
Sărbătorile făcute cu mai puține persoane
El a spus că doar jumătate dintre statele membre ale OMS au reușit să atingă rata de vaccinare a 40% din populația lor până la sfârșitul anului „din cauza distorsiunilor în aprovizionarea globală”.
De asemenea, acesta a susținut ca țările și producătorii de vaccinuri să colaboreze pentru a acorda prioritate programelor care livrează vaccinuri națiunilor mai sărace și „să lucreze împreună pentru a-i sprijini pe cei care sunt cel mai în urmă”.
Proiecțiile OMS susțin că ar trebui să existe suficientă aprovizionare cu vaccinuri pentru ca toți adulții din lume să fie vaccinați. Toate națiunile ar trebui să introducă cea de-a treia doză pentru persoanele complet vaccinate doar în 2022.
Dr. Adhanom Ghebreyesus a spus că rata de vaccinare de 40% ar fi putut fi atinsă în fiecare țară până în septembrie, dacă vaccinurile ar fi fost distribuite mai echitabil. De asemenea, OMS a sfătuit oamenii să nu sărbătorească Crăciunul alături de prea multe persoane, având în vedere creșterea cazurilor variantei Omicron.