OMS, acuzat că practică jocuri periculoase în mijlocul pandemiei. Acuzații la cel mai înalt nivel

OMS, acuzat că practică jocuri periculoase în mijlocul pandemiei. Acuzații la cel mai înalt nivel Sursa: arhiva EVZ

Președintele venezuelean, Nicolás Maduro, a dat duminică un ultimatul programului Covax care urmărește un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19. El a dat asigurări că țara lui a plătit vaccinurile, dar tot nu le-a primit.

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia). „Sistemul Covax a eșuat. Noi ne-am îndeplinit partea [...] A trebuit să facem jocuri, să facem vrăji pentru a debloca fonduri, care fuseseră înghețate”, a declarat dl Maduro la televiziunea națională. El a afirmat că țara lui a plătit 120 de milioane de dolari sistemului Organizației Mondiale a Sănătății OMS) fără să primească ceva.

„Am dat instrucțiuni precise [...] să se acționeze în această săptămână și să lansăm un ultimatum sistemului Covax: să ni se trimită vaccinurile sau să ni se dea banii înapoi”, a adăugat el. „Dacă ni se restituie banii, știm de unde să cumpărăm. Am discutat deja cu instituții internaționale. Destul cu înșelătoria”, a spus el.

De mai multe luni durează o controversă în jurul vaccinurilor pe care Venezuela spune că le-a cumpărat prin intermediul programului Covax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit precedentelor declarații ale președintelui Maduro, Statele Unite au blocat 10 milioane de dolari, ultima plată a țării sale pentru a beneficia de Covax, din cauza sancținilor, în special americane, luate contra Venezuelei pentru a-l da jos de la putere, dar fără succes. Statele Unite îl consideră pe opozantul Juan Guaido președinte interimar al Venezuelei și nu îl recunosc pe Nicolás Maduro ca președinte legitim.

De trei ani, ei au sporit presiunile diplomatice și sancțiunile economice pentru a-l alunga pe acesta de la putere, dar fără succes. Într-un context de penurie de vaccinuri, Venezuela, care are ca obiectiv să vaccineze 70% din cele 30 de milioane de locuitori înainte de sfârșitul lui 2021, administrează din februarie vaccinul rusesc Sputnik și cel chinezesc Sinopharm.

A lansat de asemenea la începutul lui iulie o campanie de imunizare cu vaccinul candidat cubanez Abdala. La sfârșitul lui iulie, guvernul venezuelean anunțase semnarea unui „contract de furnizare” de 12 milioane de doze de vaccin cubanez care, potrivit laboratorului care l-a pus la punct, are o eficacitate de 92%.

Țara cunoaște o mare creștere a numărului de persoane afectate din martie, cu 275.000 de cazuri și peste 3.200 de morți, potrivit cifrelor oficiale, puse la îndoială de opoziție.

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/fmatei