Astfel, Organizația Mondială a Sănătății ajunge din nou în centrul unor controverse după ce, inițial, a susținut că pandemia este greu de controlat deoarece deoarece virusul poate fi transmis de persoane asimptomatice.

Majoritatea persoanelor, în special tinerii ce nu prezintă și alte afecțiuni medicale, care sunt infectate cu coronavirus nu au dezvoltat niciodată simptome sau au unele foarte ușoare.

În primă instanță s-a susținut că virusul poate fi răspândit prin contact de la persoană la persoană, cu toate că purtătorul nu are simptome. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății s-au sucit la 180 de grade, acum declarând că deși poate să aibă loc, transmiterea de la persoane asimptomatice nu este principalul mijloc de răspândire.

„Din datele pe care le avem, se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul”, a afirmat Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă, conform CNBC.

Guvernele ar trebui să își folosească resursele pentru detectarea și izolarea persoanelor infectate cu simptome, și depistarea tuturor celor cu care a intrat în contact.

Reprezentantul OMS a recunoscut că unele cercetări demonstrează că  există transmite asimptomatică sau pre-simptomatică în unele case de bătrâni, dar spune că este nevoie de mai multă cercetare și de mai multe date pentru a avea un răspuns corect la întrebarea dacă virusul se poate răspândi pe scară largă prin purtători asimptomatici.

În cazul în care se va demonstra că nu asimptomaticii sunt principalii factori de transmitere a coronavirusului, va exista un impact imens asupra politicilor de sănătate.. Transmiterea virusului de către asimptomatici a reprezentat unul dintre motivele pentru care s-a recomandat distanțarea fizică și purtarea măștilor de protecție.

Cu toate acestea, reprezentantul OMS a ținut să sublinieze că nu înseamnă că asimptomaticii sau pre simptomaticii nu pot răspândi virusul, ci doar că aceste cazuri sunt rare.

Pe lângă asta, OMS a mai transmis, luni, o afirmație care pare că se bate în cap cu ceea ce s-a declarat până acum. Participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiția contactului cu un bolnav.

„Definiția normală a unui contact este dacă cineva a fost mult timp în proximitatea unui caz confirmat. În acest sens, cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definiția unui contact”, a spus Michael Ryan, director în cadrul OMS, transmite Eurpalibera.