Omicron - transmisă de șoareci? Fostul șef CNAS, medicul Lucian Duță: „România nu are acces la niciun tratament specific”

Omicron - transmisă de șoareci? Fostul șef CNAS, medicul Lucian Duță: „România nu are acces la niciun tratament specific” Sursa: EVZ

Lucian Duță, medic specialist în chirurgie și cercetător științific la Clinica Universitară din București, a realizat o analiză a câtorva informații publicate în jurnale de sănătate străine sau de către autorități internaționale în legătură cu tulpina Omicron a virusului SARS-COV-2. „Se pare că este o variantă mutagenă transmisă de la șoareci”, este una dintre concluziile prezentate de fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care a mai subliniat că țara noastră nu are acces la niciun tratament care să țintească direct noua mutație.

Oameni, șoareci și tratamente. Așa se intitulează analiza redactată de medicul Lucian Duță, care a prezentat câteva informații despre tulpina Omicron a coronavirusului, ce devine dominantă în tot mai multe state europene.

Pericolul planează și asupra României, specialiștii estimând că în două, trei săptămâni, infectarea cu mutația Omicron va fi responsabilă pentru declanșarea bolii COVID-19. Numai că țara noastră nu deține niciun tratament specific pentru această tulpină, spune doctorul Lucian Duță.

Medicul Lucian Duță, despre tulpina Omicron a SARS-COV-2

«„În mod colectiv, rezultatele noastre sugerează că progenitorul Omicron a sărit de la oameni la șoareci, a acumulat rapid mutații care conduc la infectarea acelei gazde, apoi a sărit înapoi în oameni, indicând o traiectorie evolutivă inter-specie pentru focarul Omicron” (Journal of Genetics and Genomics - 24 Decembrie 2021).

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest moment, Sotrovimab (Xevudy) este singurul anticorp monoclonal autorizat terapeutic care se așteaptă să fie eficient împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2. Livrările de Sotrovimab sunt extrem de limitate… Bamlanivimabul cu etesevimab și REGEN-COV nu păstrează activitate împotriva omicronilor. Tratamentul cu anticorpi monoclonali nu mai poate fi utilizat ca profilaxie post-expunere. FDA a autorizat primele terapii antivirale orale, Paxlovid de la Pfizer și molnupiravir de la Merck, pentru a trata pacienții cu COVID-19 ușor până la moderat, care prezintă un risc ridicat de progresie spre boală severă, indiferent de starea de vaccinare. Antiviralele orale acționează interferând cu mai multe etape din procesul de reproducere a SARS-CoV-2 pentru a preveni replicarea eficientă a virusului în celulele gazdă. “(New York State Department of Health-27 Decembrie 2021).

„Orașul New York va ține cont de rasa pacientului atunci când distribuie tratamente COVID care pot salva vieți, a dezvăluit Departamentul de Sănătate și Igienă Mintală pe site-ul lor. Orașul „va lua în considerare rasa și etnia atunci când evaluează riscul individual”, se arată în ghidul oficial al agenției din 20 decembrie, care adaugă că „sănătatea sistemică și inechitățile sociale de lungă durată” pot contribui la un risc crescut de a muri din cauza COVID-19.”(New York Post-1 Ianuarie 2022).»

„România nu are acces la niciun tratament specific”

Pentru cei mai puțin familiarizați cu termenii medicali voi „traduce” eu:

1. Se pare că Omicronul este o variantă mutagenă transmisă de la șoareci.

2. Toți putem fi infectați indiferent dacă suntem vaccinați sau nu.

3. Există tratamente eficiente constând în medicamente antivirale specifice(Molnupiravir și Paxlovid), precum și un singur anticorp monoclonal (Xevudy). „Vechii” anticorpi monoclonali (eficienți până acum și pe care România i-a adus în cantități infime) nu prea mai sunt buni de nimic!

4. România nu are acces la niciun tratament specific contra variantei Omicron.

5. Cele spuse la punctul 4 au și o parte pozitivă: nu putem fi îngrijorați că accesul la tratament ar putea fi îngrădit pe criterii rasiale.”, a transmis medicul Lucian Duță într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.