Evenimentul Zilei > Social > „Guvernul a eșuat, nu a reușit să convingă populația să se vaccineze”: Presa internațională, interviu cu fostul șef CNAS, Lucian Duță, despre situația COVID-19
„Guvernul a eșuat, nu a reușit să convingă populația să se vaccineze”: Presa internațională, interviu cu fostul șef CNAS, Lucian Duță, despre situația COVID-19

„Guvernul a eșuat, nu a reușit să convingă populația să se vaccineze”: Presa internațională, interviu cu fostul șef CNAS, Lucian Duță, despre situația COVID-19

România, la fel ca aproape toată Europa de Est, este una dintre marile victime ale acestui val patru al pandemiei de coronavirus, scrie presa internațională, care a documentat situația pandemică din țară citându-l pe doctorul Lucian Duță, medic specialist în chirurgie și cercetător științific la Clinica Universitară din București. „Cauzele sunt multiple”, spune medicul, „dar din păcate era de așteptat”.

Lucian Duță, specialistul în chirurgie și cercetător științific la Universitatea din București, analizează motivele pentru care epidemia a luat amploare în România: lipsa de resurse pentru spitale și o politică neatentă la avertismentele specialiștilor. Într-un interviu scurt oferit publicației italiene „il Fatto Quotidiano”, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a transmis că eșecul vaccinării își are rădăcinile la cel mai înalt nivel al statului.

„Eșecul a fost vehiculat la cel mai înalt nivel”

Întrebat ce s-a întâmplat în ultimele luni în țara noastră din punct de vedere epidemiologic, Lucian Duță a spus că, în vara anului 2021, deși în Italia și în Europa oamenii încă purtau măști de protecție, în România asta a fost o „raritate”. Mai mult decât atât, puțini oameni sunt vaccinați, pentru acest lucru fiind vinovat și guvernul.

„Există multe motive, culturale, religioase, dar și politice: guvernul nostru a eșuat, nu a reușit să convingă populația să se vaccineze. Acest eșec a fost vehiculat la cel mai înalt nivel, mai ales prin declarația președintelui Klaus Iohannis, care în iunie 2021 spunea public: „Am învins pandemia!”. Și premierul de atunci a spus același lucru și imaginați-vă cum ar fi putut reacționa populația”, a spus medicul Lucian Duță.

Lipsă de achiziții de medicamente anti-COVID-19 

Dincolo de declarații, cel de-al patrulea val de contagiuni și de decese COVID-19 poate fi explicat și prin decizia guvernului nostru de a nu cumpăra medicamente anti-COVID-19, antivirale și mai ales anticorpi monoclonali, care sunt acum o resursă fundamentală în toate spitalele europene, alături de vaccinuri, a mai afirmat fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Dacă sunt luate la timp, în primele zile de boală, acestea pot salva vieți și același lucru se poate spune și despre antivirale precum Tocilizumab, care nu au fost achiziționate. Spitalele duc lipsă chiar și de oxigen, unitățile de terapie intensivă sunt supraîncărcate, iar incendiile izbucnesc cu ușurință”, a subliniat medicul Lucian Duță.

Influencerii no-vax și complotiști influențează românii

În ceea ce privește motivele culturale pentru care o parte din populație a refuzat să se imunizeze împotriva bolii COVID-19, chirurgul a explicat că se referă, în primul rând, „la popularitatea în rândul publicului larg a unor fețe cunoscute, astăzi am putea spune influenceri, care sunt în mod declarat „no vax” și complotiști, dar care, din păcate, au o mare influență asupra publicului”.

„Ca să nu mai vorbim de autoritățile religioase, dintre care multe sunt în mod deschis ostile vaccinării. Iar companiile farmaceutice și Uniunea Europeană au și ele responsabilitățile lor. Faptul că, în contractele lor cu UE, companiile farmaceutice nu își asumă nicio responsabilitate pentru vaccinuri sau pentru efectele adverse alimentează frica și refuzul de a se vaccina”, a adăugat Lucian Duță.

Medicul Lucian Duță: „Poporul român a trăit mult timp sub dictatură și este în mod natural suspicios”

Abordat cu privire la faptul că sunt și persoane care refuză inclusiv testarea împotriva bolii COVID-19, generată de infectarea cu SARS-COV-2, medicul chirurg a explicat că, în România, „nu există teste gratuite, iar acest lucru are greutatea sa”.

„Dar, în general, în România s-au făcut foarte puține prelevări. Acesta este motivul pentru care persoanele infectate nu sunt descoperite în primele zile de boală și ajung la terapie intensivă când este prea târziu. Este nevoie de teste gratuite, dar și de un permis verde care va fi eliberat persoanelor vaccinate, vindecate și celor cu teste negative în 48 de ore”, a afirmat cadrul medical.

„Noi, medicii, nu putem decât să recomandăm vaccinarea fără rezerve, dar vaccinul nu este obligatoriu și nici comunicarea nu funcționează foarte bine. Poporul român a trăit mult timp sub dictatură și este în mod natural suspicios”, a conchis Lucian Duță.