Omenirea s-ar putea confrunta cu o criză alimentară. Cele opt culturi care ne asigură hrana sunt din ce în ce mai puține

Omenirea s-ar putea confrunta cu o criză alimentară. Cele opt culturi care ne asigură hrana sunt din ce în ce mai puține Sursă: Jorgeprz | Dreamstime.com

Principalele surse de hrană ale omenirii au devenit de-a lungul timpului din ce în ce mai puține și mai slabe din punct de vedere calitativ. În prezent, 75% din hrana oamenilor provine din opt plante principale.

Deși în trecut oamenii se hrăneau cu peste șase mii de culturi, principalele surse de hrană au devenit din ce în ce mai puține, iar în prezent, majoritatea surselor de hrană provin din doar opt plante. Potrivit medicului Paul Saladino, diversitate pe care o vedem în prezent în magazine în ceea ce privește produsele din lapte, cereale, fructe, legume și altele, este doar o iluzie.

Cele opt plante de care depinde întreaga lume

Vorbim despre plantele precum orezul, grâul și porumbul, cartoful, orzul, uleiul de palmier, soia și zahărul. Din cauza mai multor factori, acestea s-au împuținat și, mai mult decât atât, au devenit mai slabe din punct de vedere calitativ.

Una dintre principalele cauze care ar putea duce la scăderea semnificativă a hranei pentru populație ar putea fi incapacitatea soiurilor moderne de culturi de a se adapta eroziunii solului şi crizei climatice.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, rădăcinile plantelor au devenit mai subțiri și mai puțin adânci, fiind dependente de îngrășămintele chimice, a căror fabricare este intensivă în emisii de carbon. Mai mult, acestea devin mult mai vulnerabile în fața dăunătorilor și a diferitelor boli ce le pot afecta, potrivit antena3.ro.

Criza alimentelor ar putea lovi omenirea

Mai mult decât atât, situația ar putea fi amplificată de ceea ce se întâmplă în prezent, referitor la prețurile tot mai mari la alimente, pe care unii oameni nu și le pot permite. Insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze din cauza mai multor factori precum blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea recoltelor din Ucraina şi preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional de anul trecut.

Și războiul din Ucraina poate afecta anumite țări. În acest context, președintele Vladimir Putin se teme ca o criză alimentară să nu lovească Rusia. Acesta a dat recent de înțeles că țara sa ar putea adopta, în cazul exporturilor de alimente, aceeași strategie folosită în cazul livrărilor de gaze.

„Nu putem permite ca totul să fie târât peste hotare. În ciuda tuturor restricțiilor privind logistica de marfă, de asigurare – cu toate acestea, totul va zbura. Deja se întâmplă”, a spus liderul de la Kremlin.