Evenimentul Zilei > Monden > Omenirea nu se aștepta la asta! Urme de viață, descoperite! Schimbare radicală în căutarea vieții extraterestre!
Omenirea nu se aștepta la asta! Urme de viață, descoperite! Schimbare radicală în căutarea vieții extraterestre!

Omenirea nu se aștepta la asta! Urme de viață, descoperite! Schimbare radicală în căutarea vieții extraterestre!

O echipă de cercetători japonezi a făcut o descoperire istorică.

La mari adâncimi sub Pacificul de Sud, în roci cu o vârstă de peste 100 de milioane de ani, oamenii de ştiinţă au descoperit cu surprindere colonii dense de bacterii care se hrănesc cu fragmente de materie organică provenită din ocean, transmite joi Live Science care citează un studiu publicat recent în Communications Biology.

„Descoperirea vieţii acolo unde nu se aştepta nimeni că ar putea exista, în interiorul rocilor aflate în subsol, sub platoul marin, ar putea însemna o schimbare de paradigmă pentru căutarea vieţii extraterestre”, conform lui Yohey Suzuki.

O colonie estimată la 10 miliarde de organisme unicelulare ocupă un spaţiu de doar 1 centimetru cub în rocile vulcanice de sub Pacificul de Sud – densitate bacteriană similară celei din sistemul digestiv uman, conform noului studiu.

Iar cum mostrele de roci în care au fost descoperite aceste colonii de bacterii au fost adunate de la distanţe mari de zonele de activitate hidrotermală, bacteriile probabil că nu au fost transportate întâmplător în fisurile din roci de curenţii oceanici. Probabil că aceste bacterii au colonizat fisurile din roci şi au proliferat timp de mai multe milioane de ani, hrănindu-se cu materialul organic aflat în argila şi nisipul aduse de apă în aceste fisuri, conform autorilor studiului.

Oamenii de ştiinţă au colectat astfel de roci în 2010, din trei situri – unul cu vechimea de 104 milioane de ani, altul de 33,5 milioane de ani şi ultimul de 13,5 milioane de ani. Cercetătorii au forat până la adâncimi de aproximativ 120 de metri în platoul marin.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE