O nouă generație de arme autonome sau „roboți ucigași” ar putea începe accidental un război sau atrocități în masă, a avertizat un fost inginer de top de la Google. Laura Nolan, care a demisionat în semn de protest pentru că a fost trimisă să lucreze la un proiect de îmbunătățire a tehnologiei cu drone militare din SUA , a cerut să fie interzise toate mașinile de ucidere AI care NU sunt operate de oameni.

Nolan a spus că roboții ucigași care nu sunt ghidați de telecomanda umană ar trebui scoși în afara legii prin același tip de tratat internațional care interzice armele chimice. Spre deosebire de drone, care sunt controlate de echipe militare aflate deseori la mii de kilometri distanță de locul în care este dislocată “arma zburătoare”, Nolan a spus că roboții ucigași au potențialul de a face „lucruri pentru care nu au fost inițial programate”.

Raționamentul ei este că, spre deosebire de o dronă controlată de om, o mașină autonomă ar putea face ceva neașteptat și să sfârșească începând cu cel de-al 3-lea Război Mondial. Cu toate acestea, nu există nici o informaţie că Google construiește sau cercetează orice fel de mașină cu ucidere autonomă.

Nolan este un membru vocal al campaniei de stopare a roboților ucigași, care s-a adresat la ONU și Geneva. „Ar putea exista accidente la scară largă, deoarece aceste masinării de ucis vor începe să se comporte în mod neașteptat”, notează Metro

Acesta este motivul pentru care orice sistem avansat de arme ar trebui să fie supus unui control uman semnificativ, altfel trebuie interzise deoarece sunt mult prea imprevizibile și periculoase. “Proiectul la care a lucrat Nolan la Google – cunoscut sub numele de Project Maven – a fost păstrat deşi peste 3.000 de angajați au semnat o petiție împotriva sa.