Evenimentul ZileiActualitateOmar Hayssam va rămâne fără cetăţenie română

Omar Hayssam va rămâne fără cetăţenie română

Omar Hayssam va rămâne fără cetăţenie română
Departamentul de siguranţă naţională a înaintat o sesizare privind retragerea cetăţeniei române a lui Omar Hayssam, sirianul acuzat de răpirea jurnaliştilor români în Irak.

Conform legii 21/1991, articolul 25, cetăţenia română se poate retrage persoanei care "aflată în străinătate, săvârşeşte fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României, aflată în străinătate, se înrolează în forţele armate ale unui stat cu care România a rupt relaţiile diplomatice sau cu care este în stare de război, a obţinut cetăţenia română prin mijloace frauduloase, este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională".

Omar Hayssam este condamnat la 23 de ani de închisoare, cumulaţi pentru mai multe dosare. Sirianul a primit 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo Truck", 3 ani de închisoare în dosarul "Foresta Nehoiu" şi 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006. Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, scrie Mediafax.


Accesează: