Euforia creată de numirea celebrei antrenoare daneze Anja Andersen pe banca tehnică a echipei feminine de handbal Oltchim Râmnicu-Vâlcea a luat sfârşit mai repede decât s-ar fi anticipat.

Oltencele au fost învinse sâmbătă seară, în deplasare (scor 25-26), de formaţia spaniolă Itxaco, în cel de-al doilea meci din Grupa 1 principală a Ligii Campionilor, iar conducătorii clubului vâlcean au luat foc după acest eşec, care ar putea periclita şansele de calificare ale echipei în semifinalele competiţiei.

"Nu am înţeles nimic din jocul echipei"

În primul meci din Grupa 1 principală a Ligii, la debutul Anjei Andersen ca antrenoare a Oltchimului, vâlcencele au câştigat la limită, 21-20 cu Buducnost Podgorica. Victoria campioanei României s-a datorat în mare măsură formei de excepţie a portarului Talida Tolnai.

La Itxaco însă, Anja Andersen a decis s-o lase pe bancă pe Talida, trimiţând-o între buturi pe Tereza Pâslaru. De asemenea, daneza a folosit-o pe Elisei pe postul de inter dreapta, iar pe Cristina Neagu nu a lăsat-o să tragă la poartă.

Chiar şi aşa, Oltchim a fost la cârma jocului în cea mai mare parte a partidei. La pauză, româncele au intrat la cabine cu un avantaj de patru goluri pe tabela de marcaj, 14-10.

În startul reprizei secunde, formaţia din Vâlcea s-a distanţat la şase goluri şi se părea că soarta meciului este decisă. Itxaco s-a apropiat însă pas cu pas, a reuşit să egaleze, iar cu două secunde înainte de fluierul final a înscris punctul decisiv, după ce Ada Nechita ratase în faza premergătoare. În ultima fază a meciului, româncele au trimis de la distanţă mingea în bară.

Înfrângerea din Spania l-a înfuriat la culme pe Ion Gavrilescu, preşedintele clubului Oltchim. Chiar dacă s-a ferit să o acuze făţiş pe antrenoarea daneză, şeful echipei din Râmnicu- Vâlcea a lăsat de înţeles că este total nemulţumit de activitatea acesteia.

"N-am cuvinte să exprim ceea ce simt după această înfrângere! Pur şi simplu nu am înţeles nimic din jocul echipei. Este inadmisibil aşa ceva, niciodată în istorie Oltchim nu a pierdut un meci în care a condus la şase goluri! Eu n-am fost în Spania, să explice antrenorii şi jucătoarele ce s-a întâmplat, motivele pentru care au pierdut meciul cu Itxako! Sunt supărat pe toată lumea, nu neapărat pe antrenoarea Anja Andersen. Sunt foarte supărat şi nu vreau să spun nimic mai mult acum, la nervi", a declarat Ion Gavrilescu ieri, pentru cotidianul nostru.

ANJA ANDERSEN VA TRECE LA NORMĂ ÎNTREAGĂ

"În curând, va sta mereu la Vâlcea"

Anja Andersen încasează la echipa vâlceană un salariu de 250.000 de euro pe sezon. O sumă foarte mare, în condiţiile în care combinatul "Oltchim", care finanţează clubul de handbal, este una dintre societăţile care dau "găuri" uriaşe bugetului de stat prin pierderile financiare pe care le înregistrează.

Mai mult, Anja Andersen nu lucrează în acest moment cu normă întreagă la Oltchim. Daneza se prezintă la echipă doar în preajma meciurilor din Liga Campionilor. În restul timpului, şedinţele de pregătire sunt conduse de antrenorii secunzi Aurelian Roşca şi Maria Torok Duca.

Dacă preşedintele Ion Gavrilescu n-a dorit să comenteze acest subiect, pe motiv că "nu mă pricep", Nicolae Luca, vicepreşedintele clubului din Zăvoi, susţine că această situaţie este una temporară.

"În curând, Anja va sta mereu la Râmnicu-Vâlcea. Are acum de rezolvat unele probleme la o şcoală de handbal din Copenhaga, pe care o conduce. Nu se pune problema ca Anja să fie demisă după doar un rezultat negativ. Eşecul cu Itxako a fost cauzat de lipsa de concentrare a jucătoarelor în finalul meciului, dar nu cred că e periclitată calificarea", ne-a declarat ieri Luca.

"Nu se pune problema ca Anja să fie demisă după doar un rezultat negativ. Eşecul a fost cauzat de lipsa de concentrare a jucătoarelor.“
NICOLAE LUCA, vicepreşedintele clubului Oltchim

GRUPA 1 PRINCIPALĂ

Rezultatele din etapa a 2-a

Itxaco – Oltchim …………… 26-25
Buducnost – Krim Mercator

Etapa viitoare (20 februarie)

Oltchim Rm. Vâlcea – Krim Mercator
Itxako – Buducnost Podgorica

COMPARAŢIE

La Oltchim se întâmplă ca la CFR Cluj

Între Oltchim, campioana României la handbal, şi CFR Cluj, deţinătoarea titlului naţional la fotbal, există o asemănare foarte mare. Şi anume aceea că şefii ambelor cluburi n-au nicio problemă în a-i demite pe antrenori atunci când lucrurile nu merg prea bine, mai exact atunci când este periclitat obiectivul, sau când echipa nu convinge.

"Feroviarii" i-au dat afară pe Ioan Andone (în 2008) şi pe Andrea Mandorlini (anul trecut) chiar înaintea debutului echipei în grupele Ligii Campionilor. Şi asta în pofida faptului că şi "Fălcosul", şi Mandorlini câştigaseră atât titlul, cât şi Cupa României.

La Oltchim, Gheorghe Tadici a adus nu mai puţin de cinci trofee în perioada 2006-2008 şi a calificat, pentru prima dată, formaţia în grupele principale ale Ligii Campionilor. Tadici a fost însă demis pe motiv că a ratat calificarea în semifinalele Ligii şi că nu mai era acceptat de jucătoare.

În iulie 2010, ungurul Peter Kovacs a fost instalat ca "principal" la Oltchim. Deşi a calificat echipa în grupele principale, iar în Liga Naţională vâlcencele bat tot, Kovacs a fost demis fără prea multe explicaţii cu câteva zile înainte de meciul cu Buducnost. N-ar fi exclus ca şi "mariajul" Andersen-Oltchim să se termine mai devreme.