Oil Terminal, debut cu stangul in "prima liga" BVB

Oil Terminal, debut cu stangul in "prima liga" BVB

Cifra de afaceri a companiei, la care statul detine 60% din actiuni, a fost in 2006 de 121,53 milioane de lei, cu 5,2 procente mai mica fata de 2005.

Titlurile companiei Oil Terminal Constanta, la care actionar majoritar este statul roman, cu un pachet de actiuni de aproape 60 de procente, au fost promovate ieri la categoria I-a a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in cadrul unei deschideri festive a sedintei de tranzactionare.

Pana acum, actiunile Oil Terminal au fost tranzactionate la categoria a II-a. Debutul la prima categorie nu a fost unul prea fericit deoarece titlurile companiei s-au depreciat cu 7,69 procente pe parcursul sedintei bursiere. Ce-i drept, a fost o zi nefasta pe toate Bursele mondiale, iar indicii BVB au inchis si ei saptamana cu pierderi semnificative.

Indicele general al Bursei, BET-C, si indicele care indica evolutia celor mai lichizi zece emitenti, BET, au inregistrat scaderi similare, de 1,07%. Indicele BET-FI, care include titlurile Societatilor de Investitii Financiare (SIF), a avut o pierdere de 3,12 procente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desi a fost un moment festiv pentru companie, Sorin Muflic, seful Serviciului Actionariat, a fost nevoit sa vorbeasca din nou despre rezultatele financiare in scadere ale Oil Terminal pe 2007 care, conform spuselor sale, „au fost determinate in principal de intreruperea activitatii unuia dintre clientii principali - Rafo Onesti”.

In 2006, Oil Terminal a inregistrat un profit brut de 2,56 milioane lei, reprezentand 85 la suta din nivelul prevazut. Cifra de afaceri a companiei in 2006 a fost de 121,53 milioane lei, in scadere cu 5,2 procente fata de 2005.

Conditii pentru „divizia” I

Directorul General al BVB, Stere Farmache, spune ca sunt, in principal, trei conditii esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca un emitent pentru a promova de la categoria a II-a a pietei la categoria I-a.

Prima este aceea ca emitentul trebuie sa aiba un capital propriu de minimum 8 milioane de lei. A doua este aceea ca numarul actionarilor trebuie sa fie de minimum 2.000, iar a treia: in ultimii doi ani, compania trebuie sa fi avut profit.

Transparenta este si ea o conditie, insa nu una regulamentara. Ea este luata insa in calcul de comisia de evaluare in vederea promovarii.