Există sau nu OFIȚERI ACOPERIȚI în justiție? Ce a răspuns Dana Gîrbovan
Editura Evenimentul si Capital

Există sau nu OFIȚERI ACOPERIȚI în justiție? Ce a răspuns Dana Gîrbovan

Autor: | | 4 Comentarii | 2020 Vizualizari

Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, a vorbit despre cazul SIPA și prezența ofițerilor sub acoperire infiltrați în justiția din România.

Chiar dacă acest lucru nu poate fi dovedit din cauza legilor din România, care nu permite SRI divulgarea numelor celor care lucrează sub acoperire, Gîrbovan susține că acestă lipsă de trasparență afectează direct magisrații care se simt hăituiți pentru că nu ai intimitate.

"Nu vă pot spune dacă există ofițeri sub acoperire în justiție pentru că SRI nu le dă niciodată aceste nume. Judecătorii trebuie să declarare în fiecare an că nu fac parte din servicii. Dar aceste declarații nu sunt neapărat dovezi.

Trebuie neapărat să aflăm sigur dacă acești oameni există pentru că magistrații au nevoie și ei de intimitate. Nu trebuie să trăiască cu frică. De când mi-am început cariera în magistratură singurele cazuri de șantaj de care am auzit au fost cele care au fost meditatizare", a spus Gîrbovan la TVR1.

Preşedintele UNJR a precizat că în spaţiul public se face o confuzie între solicitarea adresată Ministerului Justiţiei de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de desecretizare a rapoartelor referitoare la ce s-a întâmplat cu arhiva SIPA şi desecretizarea documentelor din arhivă. "Prima dată şi în cazul SIPA trebuie să lămurim ce s-a întâmplat cu acea arhivă, pentru că au existat tot felul de acuzaţii din partea comisiilor, inclusiv a persoanelor care au făcut parte din comisiile de inventariere, că s-au sustras acte din arhivă, fie că au fost copiate, fie că au fost modificate hard-diskuri, deci chestiuni foarte grave care, înainte de a intra cineva în arhivă, trebuie elucidate, pentru că altfel vom avea din nou aceleaşi discuţii. Dar ceea ce este important este să avem în vedere şi această necesitate de a proteja viaţa privată a magistraţilor şi de a nu deschide noi surse de şantaj şi, având în vedere că toate aceste informaţii au fost adunate ilegal de către acest serviciu, nu există niciun fel de probe privind nici măcar autenticitatea lor şi veridicitatea lor. (...) Şi nici câte tipuri de informaţii sunt în acea arhivă nu ştim", a spus Dana Gîrbovan.

Magistrata e dezvăluit și faptul că multe din documentele foștilor angajați ai SIPA. "În funcţie de tipurile de informaţii care sunt în arhiva respectivă, putem discuta ce păstrăm şi ce nu păstrăm din arhivă, dacă păstrăm sau nu ceva. În arhiva respectivă sunt inclusiv cărţile de muncă ale foştilor ofiţeri SIPA, care acum doresc să se pensioneze şi nu pot, pentru că nu au actele, pentru că acestea sunt închise în arhivă. (...) Ca orice persoană care a lucrat în ţara asta cu contract de muncă la stat, au dreptul la pensie şi nu-şi pot dovedi veniturile din perioada respectivă", a declarat Dana Gîrbovan la TVR.

Discuția despre ofițerii sub acoperire din justiție a apărut în contextul revenirii în atenția publică a arhivelor SIPA. Jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit într-un articol publicat pe Evz.ro, că arhiva ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. Informaţiile au fost negate atât de Monica Macovei, cât şi de Cristi Danileţ.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate