Evenimentul Zilei > Justitie > Oficial polițist, neoficial traficant de minore. Statul român, obligat să îi achite daune morale!
Oficial polițist, neoficial traficant de minore. Statul român, obligat să îi achite daune morale!

Oficial polițist, neoficial traficant de minore. Statul român, obligat să îi achite daune morale!

Inspectoratul Județean de Poliție Timiș, dar și Inspectoratul General al Poliției Române sunt obligate, printr-o sentință pronunțată de magistrații de la Judecătoria Timișoara, să îi achite suma de 12.000 de lei drept daune morale unui polițist care făcea trafic cu minore. Acesta a reclamat în instanță că a făcut râie din cauza condițiilor improprii de detenție.

Potrivit procurorilor DIICOT, polițistul Ovidiu Gițan făcea parte, în 2015, dintr-o grupare specializată în traficul cu minore, ocupându-se cu racoloarea acestora prin intermediul Facebook. Ulterior, minorele erau exploatate sexual de grupare.

După ce și-a recunoscut faptele, Ovidiu Gițan a primit o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Ulterior, acesta a trimis IPJ Timiș și IGPR în judecată, solicitând daune morale din cauza condițiilor de arest de la IPJ Timiș.

„Camera de deținere avea un geam de dimensiuni mici și greu pătrundea lumina naturală. Camerele aveau o suprafață în jur de 12 mp, având practic la dispoziție un spațiu personal restrâns, existând perioade de timp când stăteau și câte 3 persoane într-o cameră . Condițiile de igienă erau necorespunzătoare, iar instalațiile sanitar-igienice improprii uzului, alterate. Dușul era insalubru și era situat în același spațiu cu WC-ul – în cameră, WC-era unul turcesc și deasupra lui era un capac de duș. WC-ul era acoperit cu sticlă de plastic pentru a preveni infiltrarea șobolanilor, respectiv cu un pet de 2 litri plin cu apă. În cameră era igrasie și WC-ul emana un miros pestilențial, urât, care se resimțea în toată camera. Condițiile de igienă erau necorespunzătoare, saltelele erau vechi, îmbibate de praf, ploșnițe, mirosind a urină, lenjeriile de pat erau murdare”, a reclamat Ovidiu Gițan.

De asemenea, acesta a adăugat că fost diagnosit cu scabie din cauza condițiilor de arest. Decizia judecătorilor nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu apel.