Case mai ieftine decât o cafea. Realitatea din spatele ofertelor imobiliare la un euro
- Ionel Sclavone
- 13 ianuarie 2024, 15:27
Case la un preț mai mic decât cel al unei cafele, cumpărate la colț de stradă au fost puse în vânzare într-o localitate din Croația. Autoritățile au luat această decizie încercând să repopuleze zona. Astfel de oferte, la preț de un euro, întâlnimi prin multe zone din Europa, doar că realitatea este ceva mai diferită.
Oferte imobiliare la preț de o cafea, într-o localitate cu aproximativ 2.000 de locuitori din Croația. Autoritățile pun în vânzare proprietăți pentru un preț ridicol, de doar 30 de eurocenți. Astfel de oferte imobiliare există în mai multe zone din Europa, în special din Italia. Însă, realitatea este cu totul diferită de cea prezentată în reclame.
Oferte imobiliare la preț de o cafea
Orașul Legrad, din nordul Croației, numără în jur de 2.000 de locuitori și suferă din cauza depopulării. Autoritățile locale încearcă să echilibreze situația și să atragă tineri locuitori. O fac scoțând pe piață oferte imobiliare la prețuri derizorii. O casă poate fi achiziționată de un tânăr, dispus să se mute la Legrad, cu un preț mai mic decât al unei cafele.
Oficialii din Legrad au lansat primele oferte imobiliare la 30 de eurocenți în urmă cu cinci ani. Iar rezultatele au fost bune. Președintele Municipalității, Ivan Sabolic, a spus că din acest motiv inițiativa a fost reluată.
Astfel, în oraș s-au mutat peste cincizeci de noi familii, aducând un plus de 120 de locuitori. Este vorba despre oameni care au ales aceste oferte imobiliare și au plătit prețul simbolic de 30 de cenți.
Reguli pentru cei interesați de ofertă
Persoanele care sunt atrase de aceste oferte imobiliare la preț derizoriu trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Nu oricine poate obține o astfel de casă în Legrad. În primul rând cei interesați trebuie să fie căsătoriți și să aibă vârsta până în 45 de ani. De asemenea, nu sunt acceptați infractorii și cei care mai dețin și alte proprietăți imobiliare.
Autoritățile au explicat că vor avea prioritate la aceste oferte imobiliare cei care se dedică profesiilor practicate în zonă și cei cu copii mici.
Cei selectați primesc și o subvenție pentru renovarea locuințelor care nu sunt în stare bună.
Legrad este o comună în cantonul Koprivnica-Križevci, Croația care, conform recensământului din 2011, avea 2.241 de locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (97,41%) sunt croați, cu o minoritate de romi (1,03%). Din punct de vedere confesional, majoritatea (92,9%) sunt catolici. În localitate există și protestanți (4,11%), dar și și persoane fără religie și atei (1,12%).
Oferte imobiliare la un euro în Italia
Autoritățile din Legrad nu sunt singurele care apelează la astfel de soluții pentru a repopula zona lovită de reducerea numărului de locuitori. Numeroase localități din Italia oferă spre vânzare imobile la preț de un euro. Condiția este ca cei ce le cumpără să le renoveze într-un anumit interval de timp și să se mute aici.
Case la un euro sunt oferite la vânzare în localitatea Ripacandida, din regiunea Basilicata, cu doar 1.767 de locuitori. Localitatea, un sătuc este cocoțată pe o stâncă ce domină o regiune colinară, pitorească. Localnicii au emigrat masiv în Statele Unite, iar acest lucru a dus la depopulare. Autoritățile au prezentat mai multe oferte imobiliare menite să atragă noi locuitori. Cei interesați sunt atrași cu promisiunea unui stil de viață relaxat.
Alte oferte imobiliare asemănătoare, sunt la Patrica, Lazio, la 70 de kilometri de Roma. Într-o altă localitate, la Pietramelara, la numai 50 de kilometri de Napoli și la 25 de kilometri de Caserta, au existat numeroase cereri pentru case la un euro.
În Bivona, un mic oraș din Sicilia, autoritățile vor să pună în valoare și să recupereze clădirile abandonate. Tinerii din Bivona au plecat în căutarea unui loc de muncă în altă parte, lăsând zona depopulată și în pericol de a deveni un oraș fantomă.
Ce se ascunde în spatele acestor oferte
Chiar dacă prețurile pentru aceste oferte imobiliare sunt derizorii, la nivelul unei cafele, lucrurile nu sunt atât de simple. Cei interesați vor descoperi acest lucru în momentul în care vor face primii pași spre o astfel de achiziție. Pe lângă prețul de un euro, vor constata că sunt alte costuri foarte mari care trebuie acoperite.
Peste 20 de localități din Italia vând case la acest preț, dar puțini italieni sunt interesați de ofertă. Astfel că autoritățile se adresează, cu precădere străinilor. Aceștia descoperă adevărul din spatele acestor oferte de un euro imediat ce iau contact cu zona. Costurile reale pentru aceste case sunt mult mai mari, iar asta începând cu taxele de notariale care ajung până la 4.000 de euro.
Mai mult, multe case sunt într-o srare deplorabilă. Iar cumpărătorii sunt obligați, prin contractul de achiziție să le reabiliteze în cel mult trei ani. Costul reparațiilor crește prețul proprietății substanțial. Astfel lucrările pot ajunge de la 20.000 până la 80.000 de euro, în funcție de starea imobilului. Uneori este nevoie ca întreaga construcție, de la pereții exteriori, să fie refăcută.
Astfel, la final, când cumpărătorul trage linie constată că a cheltuit o sumă destul de mare. Iar și mai trist este faptul că, la un preț de aproximativ 100 - 150.000 de euro îi va fi greu să găsească un alt cumpărător.