Ofertă de nerefuzat pentru români. Când vor primii bani pentru reciclarea sticlelor și PET-urilor

Ofertă de nerefuzat pentru români. Când vor primii bani pentru reciclarea sticlelor și PET-urilor

Autoritățile încearcă să stimuleze reciclarea deșeurilor prin plata unei sume de bani cetățenilor care se angajează să respecte această măsură. Astfel, pentru colectarea selectivă a sticlelor și PET-urilor, fiecare român va primi, în schimb, o anumită sumă de bani. Proiectul ar urma să fie implementat până la finalul anului 2022, potrivit anunțului ministrului mediului. 

La implementarea proiectului care prevede oferirea unei sume de bani pentru reciclarea sticlelor și PET-urilor vor participa și agenții economici. Hotărârea de Guvern prin care se stabilește cum va fi implementat sistemul de garanţie-returnare pentru sticlele reciclate și PET-uri urmează să fie avizată și analizată de către Consiliul Concurenţei, Ministerul de Finanțe şi de către ministerele de resort. Autoritățile au stabilit instalarea unor automate, unor puncte de colectare manuală, precum și construirea unor centre de numărare.

Măsuri pentru combaterea poluării. Câți bani vor primi românii pentru reciclarea sticlelor și PET-urilor

„A fost o dezbatere extrem de aprinsă între actorii care vor participa la implementarea acestui sistem, agenții economici, producătorii, retailerii, cei care vor avea obligația să instaleze acele automate, cei care vor trebui să instaleze punctele de colectare manuală, cei care vor trebui să construiască centrele de numărare, de reciclare. Hotărârea de Guvern a plecat din minister, este în avizare și în analiză la Consiliul Concurenței, la Ministerul de Finanțe, la ministerele de resort. Cel târziu la sfârșitul anului următor trebuie puse în funcțiune.

Ulterior, după ce sistemul va fi implementat, cetățenii români vor putea primi bani pentru fiecare sticlă sau PET reciclat. Astfel, în cazul în care clienții vor cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză, vor achita cu 50 de bani mai mult. Suma va reprezenta garanția pentru reciclare. Ulterior, după ce recipientele au fost golite, acestea pot fi aduse înapoi în magazin. În schimbul lor, cetățenii vor primi înapoi cei 50 de bani achitați la cumpărare”, a declarat Tanczos Barna la Europa FM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miza reciclării: Își atinge România ținta?

Va ajunge România la colectarea corectă a 30% dintre deșeuri? Geanin Șerban, CEO GreenPoint Management, a susținut, într-o emisiune a lui Robert Turcescu, că dacă întregul cadru legislativ ar fi aplicabil și colectiv, această țintă s-ar putea atinge foarte ușor.

Prin plata unei sume echivalente cu cantitatea de deșeuri aruncate, populația este impulsionată să colecteze selectiv deșeurile. Cu toate acestea, în România, chiar și în cazurile în care prețul pe care îl plătește un cetățean pentru deșeuri este de 7 sau 11 lei pe lună, unii spun că nu este suficient de mare pentru a se oferi un serviciu de calitate în schimb, potrivit reprezentantului GreenPoint Management.

Pârghiile care au avut efect în acest sens, în statele străine, la nivel chiar și teoretic, în România nu ar avea vreun efect semnificativ. „Degeaba se investește în proiecte pentru încurajarea acestui fenomen, dacă părintele aruncă gunoiul la grămadă sub ochii copilului. Degeaba se implică primarul, dacă (nu se înțelege) importanța colectării separate”, a subliniat Geanin Șerban.

„S-a dovedit că este un sistem complementar care poate aduce beneficii în sensul că aduce rezultate foarte bune în ceea ce privește colectarea. Astăzi, dacă ai o sticlă de bere, dacă o pui separat ți-ai făcut treaba. În schimb, dacă o arunci în fracția umeda, este foarte complicat să o extragi de pe bandă, să o sortezi; ajunge pe groapa de gunoi. Are o logică acest sistem

Referitor la punctele de colectare – dacă știi că ai dat niște bani în plus, drept garanție, și ai posibilitatea să îi recuperezi, o vei face. Acest sistem, în cazul sticlei, s-ar putea să aibă un efect vizibil”, s-a mai exprimat Geanin Șerban.