Miza reciclării în România. Importanța colectării separate a deșeurilor VIDEO
- Sabina Popescu
- 20 mai 2021, 20:14
Robert Turcescu l-a avut invitat în studio pe Geanin Șerban, CEO GreenPoint Management.
GreenPoint Management este un OIREP care îndeplinește obligațiile producătorilor privind ambalajele puse pe piață, organizație care și-a propus să schimbe paradigma în domeniu prin transparență și practici sustenabile.
Beneficiile colectării deșeurilor separat
În emisiunea moderată de Robert Turcescu, Geanin Șerban a vorbit despre importanța colectării separate a deșeurilor și a reciclării. Câteva picături de ulei compromit o cantitate însemnată de PET-uri, a dezvăluit Geanin Șerban.
"Nu cred că există o țară care să arunce mai mult ulei, după prăjitul cartofilor în chiuvetă, decât România. În orașe, așa se întâmplă. Teoretic există metode care ar putea fi aplicate și în aceste situații, însă implică un efort prea mare din partea celui care-l folosește", a spus Robert Turcescu.
Colectarea separată a deșeurilor are și beneficii economice, în ideea în care efortul financiar suportat de cetățean este răsplătit. Dacă procesul de colectare de deșeuri nu are loc corect, "în loc să recuperezi 100 de euro, recuperezi 20", potrivit lui Geanin Șerban.
"Dacă am pune materialele în pubelele destinate, prețul pe care îl recuperam este mai mare, iar tariful pe care îl plătim ar trebui sa fie mai mic", a mai spus reprezentantul GreenPoint Management. Există un mecanism financiar pe care, dacă l-am înțelege, am fi și mult mai conștienți în ceea ce privește felul în care facem colectarea, potrivit sursei citate.
Miza reciclării în România
Va ajunge România la colectarea corectă a 30% dintre deșeuri? Geanin Șerban susține că dacă întregul cadru legislativ ar fi aplicabil și colectiv, această țintă s-ar putea atinge foarte ușor.
Prin plata unei sume echivalente cu cantitatea de deșeuri aruncate, populația este impulsionată să colecteze selectiv deșeurile. Cu toate acestea, în România, chiar și în cazurile în care prețul pe care îl plătește un cetățean pentru deșeuri este de 7 sau 11 lei pe lună, unii spun că nu este suficient de mare pentru a se oferi un serviciu de calitate în schimb, potrivit reprezentantului GreenPoint Management,
Pârghiile care au avut efect în acest sens, în statele străine, la nivel chiar și teoetic, în România nu ar avea vreun efect semnificativ.
"Degeaba se investește în proiecte pentru încurajarea acestui fenomen, dacă părintele aruncă gunoiul la grămadă sub ochii copilului. Degeaba se implică primarul, dacă (nu se înțelege) importanța colectării separate", a subliniat Geanin Șerban.
Importanța sistemului garanție-depozit. Se va implementa din 2023
Începând cu anul 2023, în România va fi implementat un sistem garanție-depozit, care presupune ca la achiziționarea unui anumit produs din sticlă, plastic etc, cetățenii să plătească o garanție de 50 de bani, de exemplu, în cazul unui PET. Măsura aceasta era practicată înainte de 1989, când pentru o sticlă de bere se primea doi lei, pentru una de lapte cinci lei, iar pentru una de șampanie, de exemplu, trei lei.
Cât de eficientă ar fi în România aplicarea unei astfel de măsuri? În ce măsură ar avea efect organizarea unor puncte de colectare a acestor produse?
"S-a dovedit că este un sistem complementar care poate aduce beneficii în sensul că aduce rezultate foarte bune în ceea ce privește colectarea. Astăzi, dacă ai o sticlă de bere, dacă o pui separat ți-ai făcut treaba. În schimb, dacă o arunci în fracția umeda, este foarte complicat să o extragi de pe bandă, să o sortezi; ajunge pe groapa de gunoi. Are o logică acest sistem
Referitor la punctele de colectare - dacă știi că ai dat niște bani în plus, drept garanție, și ai posibilitatea să îi recuperezi, o vei face. Acest sistem, în cazul sticlei, s-ar putea să aibă un efect vizibil", s-a exprimat Geanin Șerban.