„Ochiul urban”, afecțiunea cu care se confruntă oamenii care stau în orașele mari

„Ochiul urban”, afecțiunea cu care se confruntă oamenii care stau în orașele mari Sursa: realoptic.ro

În orașele mari este foarte multă poluare, iar oamenii ajung să sufere de diverse boli la ochi. Specialiștii au explicat ce este afecțiunea „ochiul urban”, dar și care sunt primele simptome.

Întoarcerea din vacanță în zonele urbane, unde gradul de poluare este crescut, poate reactiva sensibilități ale organismului, în special ale ochilor, susține prof. dr. Adriana Stănilă. Mai multe cercetări au arătat că aerul poluat favorizează apariția glaucomului și a cataractei. Și riscul de pierdere a vederii este mai mare cu 8%.

Mai mult, pe măsură ce creștea expunerea la particule mai mari, cum ar fi dioxidul de azot, riscul de orbire a crescut până la 12%.

„Poluarea acționează asupra vederii prin particulele poluante din sânge care se concentrează în regiunea centrală a vederii ca factor de risc al degenerescenței maculare, principal cauză a pierderii vederii. Mai frecvent însă, se manifestă « ochiul urban» sau sindromul de ochi uscat evaporativ secundar desfășurării activității în fața ecranelor, expunerii la praf, fum și alte noxe, expunerii la radiații ultraviolete”, explică prof. univ. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul Ofta Total.

Ne puteți urmări și pe Google News
Se poate îmbunătăți miopia odată cu vârsta? Ce spun oftalmologii

sursa: Arhiva EVZ

Cum să îți protejezi ochii

Cu toate astea, medicul a precizat că există anumite soluții pentru persoanele cu ochii sensibili. „Se recomandă și administrarea sistemică de suplimente nutritive antioxidante și administrarea locală, rațională, pe suprafața oculară de coliruri lubrifiante, antiseptice, antialergice, cu protecție la UV. Ce nu trebuie să uităm însă, este că sănătatea oculară poate fi influențată și de dietă. Consumul adecvat de lichide, consumul de fructe și legume bogate în vitamine, luteină, zeaxantină și mezozeaxantină și evitarea consumului exagerat de alcool, cafea și energizante poate influența pozitiv sănătatea oculară”, a adăugat prof. dr. Adriana Stănilă pentru viața-medicală.ro.

Specialiștii le mai recomandă oamenilor să meargă la un control oftalmologic cât se poate de des și să trateze din timp afecțiunile. Acestea pot duce la boli periculoase sau chiar la pierderea vederii. Ei au mai precizat că nu este bine să te freci la ochi, mai ales dacă nu te-ai spălat pe mâini înainte.