Evenimentul Zilei > Monden > Ochelarii stil John Lennon ai lui Gandhi, vânduți pentru o sumă-record
Ochelarii stil John Lennon ai lui Gandhi, vânduți pentru o sumă-record

Ochelarii stil John Lennon ai lui Gandhi, vânduți pentru o sumă-record

O pereche de ochelari rotunzi, care i-a aparţinut politicianului și scriitorului Mahatma Gandhi, a fost vândută pentru impresionanta sumă de 260.000 de lire sterline, a anunţat casa de licitaţii britanică East Bristol Auctions.

Supranumit “părintele independenţei Indiei”, Gandhi a oferit perechea de ochelari rontuzi, în stilul făcut celebru de John Lennon, „în semn de mulţumire pentru o faptă bună”, a precizat casa de licitații britanică.

„Uitaţi-vă la momentul în care ochelarii lui Gandhi au fost adjudecaţi pentru 260.000 de lire sterline. I-am găsit în urmă cu doar 4 săptămâni în căsuţa noastră poştală, lăsată acolo de un domn al cărui unchi îi primise chiar de la Gandhi. Un rezultat incredibil pentru un obiect incredibil!”, a scris pe Instagram casa de licitaţii, postând un videoclip cu vânzarea de vineri seara.

Licitatorul Andrew Stowe a povestit că perechea de ochelari rotunzi, cu rame aurite, – cu o valoare estimată între 10.000 şi 15.000 de lire sterline, dar vândută cu suma-record de  260.000 de lire sterline (circa 288.000 de euro), este cea mai importantă descoperire din istoria firmei britanice.

Ochelarii au fost lăsaţi într-un plic depus în cutia poştală a casei de licitaţii din Bristol.
„Unul dintre angajaţi mi-a înmânat plicul şi mi-a spus că există un bilet în care se precizează că au fost ochelarii lui Gandhi”, a declarat Andrew Stowe pentru canalul de televiziune Sky News.

După ce i-a analizat, Stowe a fost uimit să descopere că ochelarii au fost într-adevăr purtaţi de liderul indian pentru drepturi civile. Stowe a povestit că proprietarul i-a explicat că ochelarii au fost transmişi din generaţie în generaţie în familia sa, după ce o rudă a întâlnit pe legendara persnalitate istorică într-o vizită în Africa de Sud, în anii 1920.

„Am analizat informaţiile şi totul se potriveşte, chiar şi data la care Gandhi a început să poarte ochelari. Probabil este una dintre primele perechi pe care le-a purtat, având în vedere că ochelarii au dioptrii mici. Se ştia că el îşi dăruia lucrurile”, a completat acesta.

Stowe a adăugat că exista un interes mare pentru ochelari, mai ales în India, şi că a fost norocos că aceştia au ajuns la casa de licitaţii intacţi, relatează bbc.com.

Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: