Un nou prag de alertă. Oceanele se modifică, iar planeta nu mai poate absorbi carbon
- Antonia Hendrik
- 25 septembrie 2024, 06:53
Oceanele se modifică deoarece aproape un sfert din emisiile de dioxid de carbon (CO 2) sunt absorbite de ape, ceea ce duce la acidificarea oceanelor, adică o scădere a pH-ului apei, punând planeta în pericol.
Oceanele trec prin transformări îngrijorătoare
Concentrația medie anuală de CO 2 atmosferică globală a depășit pragul de 417 ppm în 2022, cu peste 40% peste nivelul preindustrial. Iar acum, acidificarea oceanelor a crescut îngrijorător de repede, determinând o scădere a pH-ului cu aproximativ 30% din epoca preindustrială.
Acidificarea oceanelor are impact asupra organismelor marine, cu efectele sale în cascadă în rețeaua trofică, modificând serviciile ecosistemice, cum ar fi pescuitul. Aciditatea oceanelor atinge niveluri critice și amenință ecosistemele marine, dar și capacitatea planetei de a absorbi carbon. Creșterea acidității în oceanele terestre va genera schimbări în lanț ale planetei.
Odată cu acidificarea oceanelor în creștere, planeta se pregăteşte să depăşească, în mod inevitabil, un nou prag de alertă, ceea ce îi va afecta stabilitatea terestră, capacitatea de rezilienţă şi locuibilitatea, potrivit raportui emis de Institutul Postdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK).
Oceanele trec prin transformări îngrijorătoare. Sursa foto: Pixabay
Toate limitele planetare au fost depășite
Oamenii de ştiinţă au anunțat care sunt „limitele planetare”, adică pragurile fizice pe care omenirea nu ar trebui să le depăşească dacă doreşte să rămână într-o „zonă de funcţionare sigură”.
Din cauza activităţilor umane, multe dintre aceste limite au fost deja depăşite în ultimii ani şi, conform unui nou studiu publicat luni, acidificarea oceanelor, este pe cale să fie depăşită într-un viitor apropiat.
Limitele depăşite se referă la schimbările climatice, defrişări, pierderea biodiversităţii, cantitatea de produse chimice sintetice (plasticul), deficitul tot mai mare de apă dulce şi echilibrul ciclului azotului.
Oceanele trec prin transformări îngrijorătoare. Sursa foto: Pixabay
Este un fenomen care reduce capacitatea de absorbţie a CO2
Și chiar dacă emisiile de carbon vor fi reduse, „un anumt nivel de acidificare continuă poate fi inevitabil din cauza CO2-ului deja emis şi a timpului de răspuns al sistemului oceanic”, a explicat Boris Sakschewski, principalul autori al „Planetary Health Check”.
De asemenea, concentraţia de particule fine din atmosferă este aproape de un nou pragul de alertă. Din acest motiv, cercetătorii avertizează asupra riscului de degradare a situaţiei în statele industrializate puternic.
Cu cât mai multe limite sunt depăşite, cu atât creşte riscul de a afecta permanent funcţiile terestre de susţinere a vieţii şi de a declanşa puncte de basculare ireversibile, au avertizat cercetătorii, potrivit eea.europa.eu.