Obiceiuri alimentare dăunătoare. Cum să faci alegeri sănătoase și ce anume să mănânci

Obiceiuri alimentare dăunătoare. Cum să faci alegeri sănătoase și ce anume să mănânci Sursa foto: Arhiva EVZ

Atunci când îți compui dieta obișnuită, probabil iei în considerare aromele, texturile și timpul de preparare ale alimentelor. Totuși, ar trebui să fii conștient și de modul în care acestea pot influența sănătatea ta în general. Există obiceiuri alimentare care pot să-ți afecteze corpul într-un mod negativ, fără să-ți dai seama de acest lucru.

Alimente precum bomboanele, deserturile, prăjelile, băuturile îndulcite cu zahăr și gustările care furnizează calorii fără a aduce beneficii nutriționale sunt printre cele mai dăunătoare. Dacă aceste alimente reprezintă o parte semnificativă a dietei tale și nu sunt asociate cu alimente bogate în nutrienți, atunci pot deveni cu atât mai problematice pentru sănătatea ta.

Evită aceste obiceiuri alimentare nesănătoase

Când îți alegi alimentele, este important să te concentrezi pe o dietă care să susțină corpul tău, astfel încât să te asiguri că obiceiurile tale alimentare au un impact pozitiv. O dietă bogată în fructe și legume, cereale integrale neprocesate sau cu procesare minimă, proteine slabe și grăsimi de origine vegetală poate fi benefică pentru sănătatea ta.

Controlul porțiilor este, de asemenea, important pentru a-ți permite să obții beneficiile nutriționale ale alimentelor fără a exagera cu cantitățile. În plus, evită să te culci imediat după ce ai mâncat, deoarece poate afecta digestia și sănătatea în general.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă indicație este să renunți cât de mult la zahăr. Studiile au demonstrat că zahărul adăugat, în special băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile, sunt asociate cu creșterea în greutate și cu un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și unele forme de cancer. Dacă consumi mai mult decât cantitatea recomandată, poți lua în considerare utilizarea unor alternative la zahăr, cum ar fi stevia.

Un alt obicei nesănătos este acela când mănânci prea mult la o masă. Atât simptomele gastrointestinale superioare, cât și cele inferioare ar putea rezulta din consumul prea mult de alimente, prea rapid. În plus, consumul de porții mari de alimente simultan ar putea promova aportul caloric în exces.

Nu mânca prea târziu sau prea multă grăsime animală

Dacă mănânci înainte de culcare, aceasta poate avea un impact negativ asupra corpului tău. În schimb, studiile sugerează că adoptarea unei diete limitate în timp, în care mănânci doar în anumite intervale orare prestabilite, cum ar fi între orele 7.00 și 19.00, poate avea efecte benefice asupra sănătății tale.

Pe de altă parte, grăsimea pe care ai putea să o consumi din surse animale ar putea să îți distrugă corpul dacă este consumată în exces. Grăsimile saturate sunt cel mai des întâlnite în alimentele de origine animală.

Un alt obicei benefic este acela de a combina corect nutrienții. O masă echilibrată este cea care conține proteine, carbohidrați, grăsimi și legume. Deși un bol de cereale poate fi o opțiune acceptabilă, este posibil să nu furnizeze o cantitate semnificativă de proteine sau grăsimi. În timp ce carbohidrații sunt macronutrienții care sunt digerați cel mai rapid, proteinele și grăsimile necesită mai mult timp pentru a fi digerate, ceea ce poate oferi o senzație de sațietate mai mare, potrivit realitatea.md.